Zanger Solomon Burke is The Bishop of Soul

Solomon Burke wordt beschouwd als één van de grondleggers van de soul. Burke bevindt zich in het goede gezelschap van tijdgenoten als Otis Redding, Wilson Pickett en Sam Cooke. Hij combineert pop, gospel en rhythm and blues. Zijn carrière kende pieken en dalen. Hij beleefde een  succesvolle periode in de jaren ´60. Daarna stokten de hits. Om vervolgens in de tweede helft van de jaren ´80 van de vorige eeuw en vanaf 2002 tot aan zijn dood weer in de belangstelling te staan. Hij gaf soul shows van grote klasse waarbij hij de rol van voorganger en charmeur met verve vertolkte. Het blog zanger Solomon Burke is The Bishop of Soul geeft een beeld van de Amerikaanse vocalist door de jaren heen.

For text in English scroll below

Solomon Burke
Solomon Burke

VADER VAN 21 KINDEREN EN VELE BANEN

Solomon Burke werd geboren op 21 maart 1940 in Philadelphia, Pennsylvania.  Sinds de jaren ´50 was Solomon voorganger in een door zijn grootmoeder gesticht kerkgenootschap.

Solomon had al snel in de gaten dat succes in de muziek vergankelijk was. Als vader van 21 kinderen (!) moest er brood op de plank komen. Hij hield er vele banen op na. Solomon Burke was naast muzikant ook begrafenisondernemer (onder het motto: dood gaan, raakt nooit uit de mode), predikant en de eigenaar van een platenmaatschappij.

ZIJN OPTREDEN IN HET APOLLO THEATER IN NEW YORK

Hij was een gewiekste zakenman en ritselaar. Zo laat Burke in de jaren ’60 als hij optreedt in het New Yorkse Apollo Theater vastleggen dat hij voor, tijdens en na het concert merchandise mag verkopen. De directie van het theater tekent blindelings in de veronderstelling dat het om petjes en foto’s gaat. Groot is de verbijstering als op de dag van het optreden een vrachtwagen voorrijdt vol popcorn en chocola om die te verkopen. Op deze  dag verdient Burke meer aan deze zoetigheden dan aan het optreden. Dankzij deze stunt  onthouden mensen dat hij in het Apollo Theater heeft opgetreden. Anders was iedereen het concert allang vergeten. Het wordt zijn laatste optreden in het Apollo Theater, want de directie zet hem op de zwarte lijst.

SOLOMON BURKE IS THE BISHOP OF SOUL

Zijn wortels lagen in de gospel zoals bij vrijwel alle Amerikaanse soulzangers in die tijd. In de jaren ´60 waagde Solomon Burke zich aan het country repertoire. Hij  tekende een contract bij Atlantic Records.

Toen een radio dj hem The Bishop of Soul noemde, adopteerde Solomon deze bijnaam. Hij droeg die met trots.

BEKENDE NUMMERS

Solomon maakt muziek van en voor het hart en de ziel. Hij scoorde een hit met een cover van Proud Mary van Creedence Clearwater Revival. In 1986 had hij in Nederland een kleine hit met het nummer A Change Is Gonna Come van Sam Cooke. Zijn bekendste nummer is Everybody Needs Somebody To Love.

Videoclip Solomon Burke – Everybody Needs Somebody To Love Live

FLAMBOYANT FIGUUR

Een bijzonder flamboyant figuur en ras entertainer die opwindende live optredens gaf, waarbij Solomon zelf het stralende middelpunt was.

Hij werd met zo´n 150 kilo aan gewicht te zwaar om staande op te treden. Daardoor zat Burke op een imposante rood pluche troon op het podium om zo zijn songs live te zingen. Zoals het een echte ‘koning’ betaamt compleet met een kroon op zijn hoofd , een rode mantel dragend en zwaaiend met een scepter.

Zijn imposante postuur en kleurrijke kleding ten spijt, hij trok ook de aandacht met de  krachtige stem. Sterk zijn de slepende ballads waarbij zijn stem vol broeierige passie en drama het best uitkomen.

ZIJN RELATIE MET NEDERLAND

Hij had een bijzondere band met Nederland. The Bishop of Soul trad op in het club circuit en later ook op festivals. Zo gaf Solomon optredens op Pinkpop en op het North Sea Jazz festival. Met veel flair, charme en een fenomenale stem weet Solomon Burke het publiek voor zich te winnen.

Videoclip Solomon Burke live op Pinkpop 2002

HOLD ON TIGHT ALBUM MET DE DIJK

Eén van zijn projecten was met de Nederlandstalige rockband De Dijk.  De nummers van De Dijk werden in het Engels vertaald en gezongen door Solomon op het album Hold On Tight. In 2010 zou Solomon Burke samen met De Dijk een concert geven in de Amsterdamse concertzaal Paradiso ter ere van dit album. Toen het vliegtuig  landde op Schiphol bezweek Solomon aan een hartinfarct op 70-jarige leeftijd op de dag voor het optreden. Daarmee kwam er een einde aan het veelbewogen leven van de markante Bishop of Soul. Solomon Burke overleed op 10 oktober 2010 in Haarlemmermeer op vliegveld Schiphol.

MIJN FAVORIETE ALBUM DON’T GIVE UP ON ME

Het door Joe Henry geproduceerde album Don’t Give Up On Me uit 2002 is de grote comeback plaat voor Solomon Burke. Het werd in vier dagen vrijwel live opgenomen. De elf prachtige songs, de smaakvolle muzikale begeleiding en de indringende stem van Solomon Burke zelf maken van Don’t Give Up On Me een prima album. Door dit mooie deep soul album plaat staat Solomon Burke weer in de schijnwerpers en weet hij een nieuw publiek te bereiken. Op het prachtig ingetogen soulalbum staan nummers van Tom Waits, Van Morrison en Elvis Costello.

Links

Solomon Burke on the Allmusic.com website

Link naar een blog van Otis Redding heeft alleen maar goede nummers gezongen

Link naar het blog Sam Cooke is mijn favoriete soul zanger

Wilson Pickett blog link

Solomon Burke is The Bishop of Soul is een blog van © Pieterjan Brands, maart 2022

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

SOLOMON BURKE IS THE BISHOP OF SOUL

His roots were in gospel, as were almost all American soul singers at that time. In the 1960s Solomon Burke ventured into the country repertoire. He signed a contract with Atlantic Records.

When a radio DJ called him The Bishop of Soul, Solomon adopted this nickname. He wore it with pride.

FAMOUS SONGS OF SOLOMON BURKE

Solomon makes music of and for the heart and soul. He scored a hit with a cover of Proud Mary by Creedence Clearwater Revival. In 1986, he had a minor hit in Holland with the song A Change Is Gonna Come by Sam Cooke. His best known song is Everybody Needs Somebody To Love.

FLAMBOYANT FIGURE

A flamboyant figure and a thoroughbred entertainer, Solomon Burke gave thrilling live performances in which he was the radiant centrepiece.

He became too heavy to perform standing up, weighing about 150 kilos. Therefore, Burke sat on an imposing red plush throne on stage to sing his songs live. As befits a real ‘king’ complete with a crown on his head, wearing a red mantle and waving a sceptre.

Despite his imposing stature and colourful clothing, he also drew attention with his powerful voice. Strong are the lingering ballads in which his voice full of sultry passion and drama is at its best.

HIS RELATIONSHIP WITH THE NETHERLANDS

He had a special relationship with The Netherlands. The Bishop of Soul performed in the club circuit and later also at festivals. Solomon performed at Pinkpop and at the North Sea Jazz Festival. With a lot of flair, charm and a phenomenal voice, Solomon Burke manages to win over the audience.

HOLD ON TIGHT ALBUM WITH DE DIJK

One of his projects was with Dutch rock band De Dijk.  The songs of De Dijk were translated into English and sung by Solomon on the album Hold On Tight. In 2010, Solomon Burke and De Dijk were to give a concert in Amsterdam’s Paradiso concert hall in honor of this album. When the plane landed at Schiphol Airport, Solomon succumbed to a heart attack at the age of 70 on the day before the concert. This marked the end of the eventful life of the remarkable Bishop of Soul. Solomon Burke died on 10 October 2010 in Haarlemmermeer at Schiphol Airport in The Netherlands.

Solomon Burke & De Dijk Hold On Tight cover
Solomon Burke & De Dijk Hold On Tight cover

MY FAVOURITE ALBUM DON’T GIVE UP ON ME

The 2002 Joe Henry-produced album Don’t Give Up On Me is the big comeback record for Solomon Burke. It was recorded virtually live in four days. The eleven beautiful songs, the tasteful musical accompaniment and the penetrating voice of Solomon Burke himself make Don’t Give Up On Me a fine album. This beautiful deep soul album puts Solomon Burke back in the spotlight and allows him to reach a new audience. The beautifully subdued soul album features songs by Tom Waits, Van Morrison and Elvis Costello.

Videoclip Solomon Burke – Don’t Give Up On Me

Links

Link to blog Otis Redding only sang good songs

Link to the blog Sam Cooke is my favourite soul singer

Wilson Pickett blog link

Solomon Burke is The Bishop of Soul is a blog of: © Pieterjan Brands, March 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *