The Undertones van The Undertones is een vergeten klassieker

Wat doe ik als ik een slechte dag heb? Ik zet het debuutalbum van The Undertones op en draai de volumeknop naar rechts. En wat hoor ik dan? Energieke punkpop liedjes die hooguit twee minuten duren over meisjes, voetbal, lol trappen, onzekerheid en over het zomer gevoel. Alle nummers hebben drie akkoorden en ze worden in één versnelling gespeeld: de hoogste. In een mum van tijd is mijn humeur dan opgeklaard en zing ik de teksten vrolijk mee. Ik word als het ware ge-hypnotised door de vrolijke sound. Een prima medicijn tegen een slecht humeur. The Undertones van The Undertones is een vergeten klassieker.

For text in English scroll below

LONDONDERRY

De Noord-Ierse uit Londonderry afkomstige band The Undertones vieren hun hoogtijdagen tussen 1978 en 1982. De bandleden groeien op in een stad die geteisterd wordt door geweld tijdens de burgeroorlog (the Troubles) tussen het Britse leger en de IRA. Een dieptepunt is Bloody Sunday waarbij in Derry 14 burgers worden gedood bij een demonstratie door Britse soldaten. Daarnaast zijn de werkloosheidscijfers hoog in die tijd. The Undertones brengen licht in deze grimmige en donkere tijd met hun vrolijke muziek.

BEGINTIJD

Vanaf 1975 spelen Feargal Sharkey (zanger), John O’Neill (rhythm gitaar, backing vocals), Damian O’Neill (lead guitar, backing vocals), Michael Bradley (basgitaar, backing vocals) en Billy Doherty (drummer) samen. Ze repeteren in het huis van de gebroeders O’Neill. Eerst spelen de tieners glamrock covers van T-Rex en Gary Glitter. Naast de glamrock zijn de rock & roll uit de jaren ’50 en R&B uit de jaren ’60 van Chuck Berry, The Rolling Stones en meidengroepen als The Shangri-Las, The Crystals en The Ronettes inspiratiebronnen. Ook tijdgenoten als de Ramones en The Buzzcocks zijn geliefd bij de bandleden. Later spelen The Undertones eigen nummers veelal geschreven door John O’Neill.

Londonderry heeft in die tijd geen live scene. Alleen in de Casbah bar kunnen The Undertones af en toe optreden. In 1978 brengen The Undertones een ep uit en dat wordt het begin van een succesvolle tijd.

The Undertones
The Undertones: Damian O’Neill, Feargal Sharkey, Michael Bradley, John O’Neill and Billy Doherty

JOHN PEEL

De Engelse radio dj John Peel pikt de muziek van The Undertones op en draait ze regelmatig in zijn programma. John Peel is een rondwandelende encyclopedie en houdt van de meest uiteenlopende muzieksoorten die hij draait in de John Peel Radio Show. Zijn favoriete nummer is Teenage Kicks, de eerste Undertones single. Deze song brengt Peel helemaal in extase. Hij draait het nummer van amper tweeënhalve minuut soms twee keer achter elkaar in zijn show. Hoe diep de liefde voor Teenage Kicks is, blijkt bij zijn overlijden in 2004. Het nummer wordt bij de uitvaart van John op het einde gedraaid. Op Peel’s grafsteen prijkt zelfs de openingszin: Teenage dreams so hard to beat.

THE UNDERTONES ALBUM

Op het platenlabel Sire wordt het debuutalbum in mei 1979 uitgebracht met 14 nummers waaronder Here Comes The Summer en Jimmy, Jimmy. In oktober volgt een tweede release waarbij de singles Teenage Kicks en Get Over You zijn toegevoegd.

Op het debuutalbum The Undertones spat het spelplezier ervan af. Punkpop, zo zou ik hun muziek typeren: pop en rock ’n roll in een punksausje. Geniaal in zijn eenvoud met drie akkoorden en teksten over meisjes en relaties, die gemakkelijk mee te zingen zijn. De band heeft geen pretenties. De leden van rond de 20 jaar zouden zo je buurjongens kunnen zijn.

TEENAGE KICKS

Teenage Kicks is de debuutsingle van het Noord-Ierse vijftal. Dit is het favoriete nummer van John Peel’s. Dat kan ik me goed voorstellen want zowel de tekst als de muziek zijn verfrissend en enthousiast. Wat te denken van de geweldige openingszinnen:

A teenage dream so hard to beat,

every time she walks down the street,

another girl in the neighborhood,

wishes mine she looks so good.

I wanna hold her, wanna hold her tight

Get teenage kicks right through the night

I need excitement, oh I need it bad, zingt Feargal Sharkey daarna, met een urgentie die zijn lust voor een meisje onderstreept dat hem zou helpen om teenage kicks right through the night te krijgen. De worstelingen van een tiener, geniaal verwoord.

Bandlid John O’Neill zegt het nummer in vijf minuten geschreven te hebben. De radio aandacht van John Peel zorgt er voor dat The Undertones een kick-start hebben.

Het catchy nummer groeit uit tot een klassieker. Het lied is fris, opwindend, is gemakkelijk mee te zingen en knalt uit de luidsprekers. Toch reikt Teenage Kicks in de UK-hitlijsten niet hoger dan 31e plaats. In de VS heeft het nummer zelfs niet in de hitlijsten gestaan.

Het nummer verschijnt eerst op de EP uit 1978 van het onafhankelijke label Good Vibrations uit Belfast. Teenage Kicks staat vervolgens op de re-release van het debuutalbum uit 1979.

Videoclip The Undertones – Teenage Kicks

HERE COMES THE SUMMER

Naast Teenage Kicks staan er meer singles op The Undertones zoals Here Comes The Summer. Deze vierde single van hun eerste album kondigt de zomer aan. Een nummer dat van de Ramones had kunnen zijn. Het nummer duurt 1 minuut en 45 seconden. Niks mooiers dan een zomerhit.

Het eerste couplet:

Oh baby baby what can I do

You know you drive me crazy when I’m looking at you

The summer’s really here and it’s time to come out

Time to discover what fun is about

GET OVER YOU

Een geweldig rocknummer dat doet denken aan Dave Edmunds. Het nummer flopte als single. Als je de videoclip bekijkt, let dan vooral op de kleding 😊

JIMMY, JIMMY

Dit is de derde single van The Undertones uit april 1979. Jimmy, Jimmy bereikt nummer 16 in de UK Singles Chart, en wordt daardoor eerste Top 20 single van The Undertones. In tegenstelling tot de andere nummers is de tekst minder luchtig. De context van dit nummer begrijp ik niet goed. Jimmy wordt per ambulance afgevoerd aan het einde van het nummer.

Er werden twee versies van de single uitgebracht. De eerste versie is van conventioneel zwarte vinyl met op de hoes een foto van de leadzanger Feargal Sharkey als jongeman met een trofee. De tweede versie is van groen vinyl versie. Sire Records beslist om Jimmy Jimmy gelijktijdig twee versies uit te brengen om de single een concurrentievoordeel te geven in de hitlijsten na de commerciële mislukking van de vorige single Get over You.

Behalve deze vier geweldige singles bevat de re-release nog 12 andere topnummers die niet te versmaden zijn. Goed om de band weer eens onder de aandacht te brengen. The Undertones van The Undertones is een vergeten klassieker.

Nummers op de re-release: Family Entertainment – Girls Don’t Like It – Male Model – I Gotta Getta – Teenage Kicks – Wrong Way – Jump Boys – Here Comes The Summer – Get Over You – Billy’s Third – Jimmy Jimmy – True Confessions – (She’s A) Runaround – I Know A Girl –  Listening In – Casbah Rock

FEARGAL SHARKEY

Feargal Sharkey is de blikvanger van de band. Sharkey is een aparte zanger die opvalt door zijn hese stem, het accent en zijn houterige motoriek. The Undertones mogen dan punkpop liedjes maken. In hun uiterlijk is dat niet terug te zien. Ze kleding zich zoals mijn buurjongens. Sharkey draagt zelfs koltruien die zijn moeder gebreid kon hebben. Na het uitbrengen van het vierde album The Sin Of Pride valt de band uit elkaar in 1983. Het hit succes blijft uit en het laatste album verkoopt slecht. Feargal Sharkey gaat solo verder en scoort een hit met A Good Heart. In tegenstelling tot de andere bandleden zoals de broers O’Neill die de nummers schrijven, draagt Sharkey niet bij aan de nummers van The Undertones.

REÜNIE

In 1999 komt de band weer bij elkaar. Feargal Sharkey heeft zijn zangcarrière beëindigd. Paul McLoone, ook radiopresentator, neemt zijn plaats in. Er volgen twee albums en de The Undertones toeren af en toe. Er komen nog twee documentaires uit over de band. De documentaire The Undertones: Teenage Kicks uit 2004. De opvolger, Here Comes The Summer: The Story Of The Undertones, komt in 2012 uit, zonder dat Feargal Sharkey meewerkt.

The Undertones is een band om te vergeten. Als je een slechte bui hebt, luister dan naar hun debuutalbum. Een prima medicijn tegen een slecht humeur. Bij mij werkt het.

Links

Link naar de website van The Undertones

Blog One, Two, Three, Four een ode aan de Ramones

The Undertones van The Undertones is een vergeten klassieker is een blog van:

© Pieterjan Brands, februari 2022

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

The Undertones from The Undertones is a forgotten classic album

What do I do when I’m having a bad day? I put on The Undertones’ debut album and turn the volume button to the right. And what do I hear? Energetic punk-pop songs about girls, soccer, having fun, insecurity and about the summer feeling that last at most two minutes. All songs have three chords and they are played in one gear: the highest. In no time my mood is cleared up and I am happily singing along with the lyrics. I am, as it were, hypnotized by the cheerful sound. An excellent remedy for a bad mood. The Undertones by The Undertones is a forgotten classic.

LONDONDERRY

Northern Irish Londonderry-based band The Undertones celebrated their heyday between 1978 and 1982. The band members grow up in a city plagued by violence during the civil war (the Troubles) between the British army and the IRA. A setback is Bloody Sunday when 14 civilians are killed in Derry during a demonstration by British soldiers. In addition, unemployment rates are high at the time. The Undertones bring light to this grim and dark time with their cheerful music.

BEGINNING

Starting in 1975, Feargal Sharkey (vocalist), John O’Neill (rhythm guitar, backing vocals), Damian O’Neill (lead guitar, backing vocals), Michael Bradley (bass guitar, backing vocals) and Billy Doherty (drummer) play together. They rehearse at the O’Neill brothers’ house. First, the teens play glam rock covers of T-Rex and Gary Glitter. In addition to glam rock, inspiration comes from 1950s rock & roll and 1960s R&B by Chuck Berry, The Rolling Stones and girl groups like The Shangri-Las, The Crystals and The Ronettes. Contemporaries like the Ramones and The Buzzcocks are also beloved by the band members. Later, The Undertones play their songs mostly written by John O’Neill.

Londonderry has no live scene at that time. The Undertones can only perform occasionally in the Casbah bar. In 1978 The Undertones release an EP and that is the beginning of a successful time.

JOHN PEEL

English radio DJ John Peel picks up the music of The Undertones and plays them regularly on his program. John Peel is a wandering encyclopedia and he loves a wide variety of music,  that he plays on the John Peel Radio Show. His favorite song is Teenage Kicks, the first Undertones single. This song puts Peel completely into ecstasy. He sometimes plays the song of barely two and a half minutes twice in a row in his show. How deep the love for Teenage Kicks is, becomes clear when he dies in 2004. The song is played at the end of John‘s funeral. On Peel‘s tombstone shines even the opening line: Teenage dreams so hard to beat.

THE UNDERTONES ALBUM

The debut album is released on the Sire record label in May 1979 with 14 songs including Here Comes The Summer and Jimmy, Jimmy. A second release followed in October adding the singles Teenage Kicks and Get Over You.

The Undertones’ debut album was a splash of fun. Punkpop that’s how I would characterize their music: pop and rock ‘n roll in a punk sauce. Ingenious in its simplicity with three chords and lyrics about girls and relationships, which are easy to sing along with. This is a band with no pretensions. The members, around 20 years old, could be your neighbor’s boys.

The Undertones - The Undertones album cover
The Undertones – The Undertones album cover

TEENAGE KICKS

Teenage Kicks is the debut single by the Northern Irish quintet. This is John Peel‘s favorite song. I can well imagine that because both the lyrics and the music are refreshing and enthusiastic. What about the great opening lines:

A teenage dream so hard to beat,

every time she walks down the street,

another girl in the neighborhood,

wishes mine she looks so good.

I wanna hold her, wanna hold her tight

Get teenage kicks right through the night

I need excitement, oh I need it bad, Feargal Sharkey sings next, with an urgency that underscores his lust for a girl who would help him get teenage kicks right through the night. The struggles of a teenager, genially articulated.

Band member John O’Neill says he wrote the song in five minutes. The radio attention of John Peel ensures that The Undertones have a kick-started.

This catchy song grows into a classic. The song is fresh, exciting, is easy to sing along with and pops out of the speakers. Teenage Kicks reaches no higher than 31st place in the UK charts. In the US, the song has not even made it to the charts.

The song first appears on the 1978 EP by Belfast-based independent label Good Vibrations. Teenage Kicks then appears on the 1979 re-release of the debut album.

HERE COMES THE SUMMER

Besides Teenage Kicks, there are more singles on The Undertones such as Here Comes The Summer. This fourth single from their first album announces the summer. A song that could have been played by the Ramones. The song is 1 minute and 45 seconds long. Nothing is more fun to listen to than a summer hit

The first verse:

Oh baby baby what can I do

You know you drive me crazy when I’m looking at you

The summer’s really here and it’s time to come out

Time to discover what fun is about

GET OVER YOU

A great rock song reminiscent of Dave Edmunds. The song flopped as a single. If you watch the music video, pay special attention to the clothes 😊

JIMMY, JIMMY

This is the third single by The Undertones from April 1979. Jimmy, Jimmy reaches number 16 in the UK Singles Chart, becoming The Undertones’ first Top 20 single. Unlike the other songs, the lyrics are less light-hearted. The context of this song I don’t quite understand. Jimmy is taken away by ambulance at the end of the song.

Two versions of the single were released. The first version is of conventional black vinyl with a picture of lead singer Feargal Sharkey as a young man holding a trophy on the cover. The second version is the green vinyl version. Sire Records decides to release Jimmy, Jimmy simultaneously two versions to give the single a competitive edge in the charts after the commercial failure of the previous single Get over You.

Videoclip The Undertones – Jimmy Jimmy

In addition to these four great singles, the re-release contains 12 other top songs that are not to be sneezed at. Good to bring the band back into the spotlight. The Undertones by The Undertones is a forgotten classic.

Songs on the re-release: Family Entertainment – Girls Don’t Like It – Male Model – I Gotta Getta – Teenage Kicks – Wrong Way – Jump Boys – Here Comes The Summer – Get Over You – Billy’s Third – Jimmy Jimmy – True Confessions – (She’s A) Runaround – I Know A Girl – Listening In – Casbah Rock

FEARGAL SHARKEY

Feargal Sharkey is the eye-catcher of the band. Sharkey is an unusual singer who stands out for his husky voice, accent and his stiff motor skills. The Undertones may make punkpop songs. Their appearance doesn’t reflect that. They dress like my neighbors’ boys. Feargal even wears turtlenecks that his mother could have knitted. After the release of the fourth album, The Sin Of Pride, the band fell apart in 1983. Hit success fails to materialize and the final album sells poorly. Feargal Sharkey continues solo and scores a hit with A Good Heart. Unlike the other band members such as the O’Neill brothers who write the songs, Sharkey does not contribute to The Undertones’ songs.

REUNION

In 1999, the band reunites. Feargal Sharkey has ended his singing career. Paul McLoone, also a radio host, takes his place. Two albums follow and The Undertones tour occasionally. Two more documentaries about the band are released. The 2004 documentary The Undertones: Teenage Kicks. Here Comes The Summer: The Story Of The Undertones, the follow-up, is released in 2012, without Feargal Sharkey contributing.

The Undertones is a band I will not forget. If you’re in a bad mood, listen to their debut album. It’s an excellent medicine for a bad mood. It works perfectly for me.

Links

Link to the website of The Undertones

Blog One, Two, Three, Four een ode aan de Ramones

The Undertones from The Undertones is a forgotten classic album is a blog from © Pieterjan Brands, February 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *