The Jam versus The Clash

The Jam

The Jam werd opgericht door zanger en gitarist Paul Weller, bassist Bruce Foxton en drummer Rick Buckler.De band was een belangrijke pionier in de Britse punk- en new wave-beweging. Tot hun bekendste hits horen That’s Entertainment, A Town Called Malice en Going Underground. In 1982 besloot Weller om de band op te heffen om zich te concentreren op zijn solocarrière.

The Clash

The Clash was één van de invloedrijkste bands in de geschiedenis van de punkrock. De Britse groep droeg bij aan de ontwikkeling van post-punk en alternatieve rock. De band bestond uit zanger en ritme-gitarist Joe Strummer, lead-gitarist Mick Jones, bassist Paul Simonon en drummer Nicky “Topper” Headon. Ze gingen uit elkaar in 1986, en hun invloed is vandaag de dag nog steeds te horen.

The Jam versus The Clash

 The JamThe Clash
Bestaat sinds1972 – 19821976 – 1985
StadWoking (UK) en vanaf 1976 LondenLonden
Aantal studio albums66
Populairste albumThe Gift (1982) werd goed verkocht. Sound Affects en Setting Sons zijn hun beste platen.Combat Rock (1982) werd het best verkocht. London Calling is het meest geprezen album.
Aantal singles1823
Populairste singleTown Called Malice (1982)Should I Stay Or Should I Go (1991)
BezettingZang – gitaar – bas – drumsZang – gitaar – bas – drums
FrontmanPaul WellerJoe Strummer
MuziekstijlMelodieuze mix van punkmuziek, mod en powerpop.Aanvankeijk punk en later rock gemixt met reggae, funk, ska en rockabilly.
Teksten overPolitieke en maatschappelijke kwesties waarbij ze het typische Engeland idealiseren.Politiek links georienteerde teksten.
InvloedenThe Who, The Kinks, The Beatles, mod cultuurThe Sex Pistols, The Dammed en The Ramones.
OpmerkelijkIn de UK was The Jam populair, maar een doorbraak in de VS zat er niet in. Een te Brits karakter.Should I Stay Or Should I Go is drie keer op single uitgebracht. In 1982, in 1991 bij een spijkerbroekreclame. En in 2016 dankzij de Netflix serie Stranger Things.
Nu nog relevant?The Jam is een inspiratiebron voor bands als Oasis, Blur en Arctic Monkeys.Bron van inspiratie voor Green Day, The Offspring en The Libertines. Het jaarlijkse festival London Calling in Amsterdam voor beginnende Britse bands is vernoemd naar het derde album en titelnummer.
The Jam Sound Affects
The Jam Sound Affects
The Clash - London Calling
The Clash London Calling

Links:

Link naar blog One, Two, Three, Four Een Ode Aan De Ramones

Website van The Jam

Website The Clash

The Jam versus The Clash is een blog van © Pieterjan Brands, februari 2023

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *