The Comsat Angels is voltooid verleden tijd

The Comsat Angels behoort tot de top van de new wave bands in het begin van de jaren ’80. Hun eerste drie albums zijn erg goed. De band uit het Engelse Sheffield is minder succesvol dan Joy Division en Echo and The Bunnymen die in hetzelfde genre  opereren. De band gaat in 1995 uit elkaar en is daardoor voltooid verleden tijd.

For text in English scroll below

The Comsat Angels onderscheiden zich met donkere gloedvolle muziek. Het is een cultgroep: geliefd bij de kenners en onbekend bij het grote publiek. Na een veelbelovende start begin jaren ’80 sneeuwt de band onder in het veranderende muzikale landschap. In 1995 gaat de band roemloos uit elkaar. Tijd voor een terugblik op een in de vergetelheid geraakte band. The Comsat Angels voltooid verleden tijd.

TIJDSBEELD EN MUZIEK

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 was de tijd van de economische crisis en conservatieve politieke wendingen. Margaret Thatcher was in het Verenigd Koninkrijk aan de macht en de werkloosheid onder jongeren was groot. De internationale dreiging van het gebruik van kernwapens zorgde voor een tijd waarin de sfeer grimmig was. In die periode was de punkmuziek op zijn retour. De new wave met zwaarmoedige en meeslepende muziek werd een trendy stroming.

WAITING FOR A MIRACLE ALBUM

The Comsat Angels – vernoemd naar een kort verhaal van J.G. Ballard – debuteert met het album Waiting for a Miracle uit 1980. De band laat een broeierige sound horen. Op de albumhoes zien we een nachtelijke snelweg: het symbool van een maatschappij die nooit slaapt. Waiting for a Miracle wordt in tien dagen opgenomen. Een van de topnummers is Independance Day met de onvergetelijke tekstregels: I can’t relax cause I haven’t done a thing and I can’t do a thing cause I can’t relax. Een ander bijzonder nummer is Total War.

The Comsat Angels Waiting for a Miracle cover
The Comsat Angels – Waiting for a Miracle cover
The Comsat Angels Waiting for a Miracle back cover
The Comsat Angels – Waiting for a Miracle back cover

SLEEP NO MORE ALBUM

Het tweede album Sleep No More uit 1981 klinkt nog krachtiger en zelfverzekender dan het debuut Waiting for a Miracle. Met stevige drums en bas is Sleep No More het donkerste en het minst toegankelijke album van The Comsat Angels. De favoriete nummers zijn Dark Parade, Sleep No More en Our Secret.

The Comsat Angels Sleep No More cover
The Comsat Angels – Sleep No More cover
The Comsat Angels Sleep No More back cover
The Comsat Angels – Sleep No More back cover

LIVE CONCERT IN BLERICK

Door de VPRO en VARA-radio leer ik hun muziek kennen in het begin van de jaren ‘80. Ik ben erg blij om te horen dat The Comsat Angels optreden in het jongerencentrum Ons Huis in Blerick. Op een steenworp afstand gelegen van mijn ouderlijk huis. Het geld voor een concertkaartje heb ik als jongere niet. Ik breng daarom die avond door op de stoep voor Ons Huis. De zaal is slecht geïsoleerd waardoor ik de nummers die ze spelen, ook buiten goed kun horen. Zo krijg ik toch gratis iets mee van hun concert.

FICTION ALBUM

Het volgende topalbum van de band in drie jaar tijd is Fiction. Het album zweeft tussen droom en werkelijkheid. Het geluid is lichter en subtieler dan op de zwaarmoedige voorganger Sleep No More.  De zon is gaan schijnen en de plaat klinkt hoopvol. Top nummers zijn het fraaie After the Rain en Now I Know.

After the Rain text:

When the sky-full of tears, Is threatening to fall, Don’t stand in the way, Come inside, close the door, The sky will clear again, After the rain

Videoclip The Comsat Angels After the Rain

THE COMSAT ANGELS EN THE SOUND

The Comsat Angels wordt vaak in één adem genoemd met The Sound. Een Engelse new wave band die begin jaren ’80 goede albums maakt en de cultstatus niet ontstijgt tot grote frustratie van zanger Adrian Borland.

MEER SYNTHESIZER

Na het veel belovende begin, lijkt een doorbraak naar het grote publiek slechts een kwestie van tijd. Zo tekent de band een platencontract bij het Jive label. Daarbij wordt krampachtig een commerciëlere koers ingezet op weg naar succes. Zo  horen we een op de synthesizer gerichte sound waarbij The Comsat Angels probeert aan te haken bij de populaire muziek van bands als Heaven 17 en A Flock of Seagulls. Alle inspanningen ten spijt, de twee albums Land en 7 Day Weekend slaan niet aan bij het grote publiek.

CHASING SHADOWS ALBUM

De Britse zanger en fan Robert Palmer introduceert The Comsat Angels bij het Island platenlabel. Het album Chasing Shadows komt in 1986 uit. Hierop keert de band weer terug naar het dreigende en markante geluid uit de beginjaren met de stevige bas en drums sound. Chasing Shadows is een goede plaat.

De band probeert voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. Ze opereren daar onder de naam Dream Command omdat de bandnaam The Comsat Angels voor problemen zorgt. Het album Fire on the Moon wordt in de VS en Nederland uitgebracht. Maar ook nu weer weinig airplay en weinig verkochte albums.

MY MIND’S EYE ALBUM

Het blijft daarna zes jaren stil rond de groep. In 1992 brengt The Comsat Angels het album My Mind’s Eye in eigen beheer uit. Dit is een stevige en goed klinkende plaat. Zanger Stephen Fellows vindt My Mind’s Eye het beste album van de groep.

LIVE CONCERT IN LEIDEN

Wat me niet lukte in de jaren ’80, gebeurt wel in 1993. Ik zie een live concert van The Comsat Angels in de zaal van het LVC in Leiden. Het is een rauw en stevig concert met de nodige geluidsproblemen. De Comsat Angels hebben net twee nieuwe bandleden in hun gelederen en ze zijn op zoek naar de juiste vorm en sound. Hoewel het geen vlekkeloos optreden is, heb ik genoten van The Comsat Angels concert.

HET EINDE VAN THE COMSAT ANGELS

De zwanenzang van de groep is het achtste studio album The Glamour uit 1995. Ook deze plaat slaat nauwelijks aan, waarna The Comsat Angels besluiten om datzelfde jaar uit elkaar te gaan.

Na een veelbelovende start met drie fraaie albums gaan The Comsat Angels geforceerd op zoek naar een commerciële doorbraak wat niet lukt. De band herpakt zich weer met de albums Chasing Shadows en My Minds Eye. Te weinig airplay, geen hits, te weinig uitstraling en de snel wisselende muzikale trends zorgen ervoor dat de carrière van de Comsat Angels na ruim 15 jaar uit gaat als een nachtkaars. The Comsat Angels is voltooid verleden tijd.

In 2009 en 2010 geven The Comsat Angels een vijftal reunie concerten in Sheffield (2x), Glasgow, Manchester en Londen.

Stephen Fellows brengt in 2007 het album Mood X uit en vervolgens in 2020 het album Slow Glass.

OORDEEL

Het is jammer dat The Comsat Angels de cultstatus nooit is ontstegen. In Nederland is de band bij de serieuze popliefhebbers zeker geliefd. In thuisland Engeland en daarbuiten daarentegen blijven de Comsat Angels onopgemerkt. Dat is merkwaardig want de Sheffieldse band heeft goede nummers en platen gemaakt. Op de podia zijn The Comsat Angels graag geziene gasten met hun gedreven concerten. Daarnaast heeft zanger en gitarist Stephen Fellows een warme en emotionele stem. De eerlijkheid is dat Fellows charisma mist, iets wat Ian Curtis (Joy Division) en Ian McCullough (Echo and the Bunnymen) wel hebben.

HERNIEUWDE BELANGSTELLING DOOR REISSUES

The Comsat Angels hebben mooie ingetogen en meeslepende muziek gemaakt. De eerste drie albums zijn mij het meest dierbaar. In 2015 worden deze albums opnieuw uitgebracht met als gevolg dat hun muziek weer onder de aandacht komt. Bands als Interpolen The Editors zien de band uit Sheffield als inspiratiebronnen. Ze spreken hun waardering en bewondering uit voor de muziek van The Comsat Angels.

DISCOGRAFIE:

 1. Waiting for a Miracle (1980, Polydor) (reissued in 1995 on RPM, in 2006 on Renascent and in 2015 on Edsel)
 2. Sleep No More (1981, Polydor) (reissued in 1995 on RPM, in 2006 on Renascent and in 2015 on Edsel)
 3. Fiction (1982, Polydor) (reissued in 1995 on RPM, in 2006 on Renascent and in 2015 on Edsel)
 4. Land (1983, Jive) (reissued on Connoisseur in 2001)
 5. 7 Day Weekend (1985, Jive) (reissued on Connoisseur in 2001)
 6. Chasing Shadows (1986, Island) (reissued on Edsel in 2015)
 7. Fire on the Moon (onder de naam Dream Command) (1990, Island) (U.S. and Netherlands only) (reissued on Edsel in 2015)
 8. My Mind’s Eye (1992, RPM/Caroline [U.S.]) (U.S. version has bonus tracks There Is No Enemy and Magonia) (reissued on Thunderbird in 2001 and in 2007 on Renascent)
 9. The Glamour (1995, RPM) (reissued in 2007 on Renascent)

BANDLEDEN:

 • Stephen Fellows – zang en gitaar
 • Kevin Bacon – bas gitaar (tot 1993)
 • Mik Glaisher – drums
 • Andy Peak – keyboards en zang

Vanaf 1993:

 • Simon Anderson – gitaar
 • Terry Todd – bas gitaar

Links

The Comsat Angels facebook pagina

Website Stephen Fellows

From The Lion’s Mouth from The Sound is a forgotten classic album

The Comsat Angels voltooid verleden tijd is een blog van © Pieterjan Brands, januari 2022

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

The Comsat Angels is a band of the past

The Comsat Angels belonged to the top of the new wave bands in the early 80s. Their first three albums were very good. The band from the English city of Sheffield was less successful than Joy Division and Echo and The Bunnymen, who were active in the same genre. The Comsat Angels distinguished themselves with dark, glowing music. It was a cult group: loved by connaisseurs and unknown to the general public. After a promising start in the early 80s, the band slightly disappeared from the changing musical landscape. In 1995, the band split up. It’s time for a recap. The Comsat Angels is a band of the past.

TIME AND MUSIC

The late 1970s and early 1980s were the time of the economic crisis and conservative political turns. Margaret Thatcher was in power in Britain and unemployment among young people was high. The international threat of the use of nuclear weapons created a time where the atmosphere was grim. At that time, punk music was on the decline. The new wave with melancholy and compelling music became a trendy movement.

WAITING FOR A MIRACLE ALBUM

The Comsat Angels – named after a short story by J.G. Ballard – debuted with the 1980 album Waiting for a Miracle. The band presented a brooding sound. Waiting for a Miracle cover shows a nighttime highway: the symbol of a society that never sleeps. Waiting for a Miracle was recorded in ten days. One of the top songs is Independence Day with the unforgettable lines: I can’t relax because I haven’t done a thing and I can’t do a thing because I can’t relax. Another special song is Total War.

Videoclip The Comsat Angels – Independence Day

SLEEP NO MORE ALBUM

The second album Sleep No More from 1981 sounds even more powerful and self-confident than the debut Waiting for a Miracle. With heavy drums and bass, Sleep No More was The Comsat Angels’ darkest and least accessible album. My favorite tracks are Dark Parade, Sleep No More and Our Secret.

LIVE CONCERT IN BLERICK

Through the VPRO and VARA radio I got to know their music in the early 80s. I was very happy to hear that The Comsat Angels were performing in the youth centre Ons Huis in Blerick, The Netherlands. A stone’s throw away from my parental home. As a youngster, I did not have the money for a concert ticket. That’s why I spent that evening on the pavement in front of Ons Huis. The hall was poorly insulated, so I could hear the songs they played outside. That way I got to experience their concert for free.

FICTION ALBUM

The band’s next top album in three years’ time was Fiction. The album floated between dream and reality. On Fiction is the sound was lighter and more subtle than on the melancholic predecessor Sleep No More.  The sun had started shining and the album sounded hopeful. The top songs are After the Rain and Now I Know.

After the rain text:

When the sky-full of tears, Is threatening to fall, Don’t stand in the way, Come inside, close the door, The sky will clear again, After the rain

THE COMSAT ANGELS AND THE SOUND

The Comsat Angels were often mentioned in one breath with The Sound. An English new wave band that made good albums in the early 80s and did not escape the cult status, much to the frustration of singer Adrian Borland.

MORE SYNTHESIZER

After a promising start, a breakthrough to the general public seemed just a matter of time. The band signed a record deal with the Jive label. In doing so, a more commercial course was forced on the road to success. The Comsat Angels tried to connect to the popular music of bands like Heaven 17 and A Flock of Seagulls. Despite all efforts, the two albums Land and 7 Day Weekend did not catch on with the general public.

CHASING SHADOWS ALBUM

British singer and fan Robert Palmer introduced The Comsat Angels to the Island record label. The album Chasing Shadows was released in 1986. The band then returned to the threatening and striking sound of the early years with the solid bass and drums sound.  Chasing Shadows is a good record.

USA

The band tried to gain a foothold in the United States. There they operated under the name Dream Command because the band name Comsat Angels caused problems. The album Fire on the Moon was released in the US and the Netherlands. But again, little airplay and a few albums sold.

MY MIND’S EYE ALBUM

It was quiet for six years after that. In 1992, The Comsat Angels released the self-produced album My Mind’s Eye. This is a solid and good sounding album. Singer Stephen Fellows thinks that My Mind’s Eye is the best album of the group.

The Comsat Angels Chasing Shadows cover
The Comsat Angels – Chasing Shadows cover
The Comsat Angels My Mind's Eye cover
The Comsat Angels – My Mind’s Eye cover

LIVE CONCERT IN LEIDEN

What I could not do in the 80s, happened in 1993. I saw a live concert of The Comsat Angels in the hall of the LVC in Leiden, The Netherlands. It was a raw and heavy concert with some sound problems. The Comsat Angels just had two new band members in their ranks and they were looking for the right form and sound. Although it was not a flawless performance, I enjoyed The Comsat Angels concert.

THE END OF THE COMSAT ANGELS

The swan song of the group was the eighth studio album The Glamour from 1995. This album was hardly successful either, after which The Comsat Angels decided to break up that same year.

The Comsat Angels gave five reunion concerts in the UK in 2009 and 2010.

After a promising start with three fine albums, The Comsat Angels went in search of a commercial breakthrough, which didn’t work out. The band recovered with the albums Chasing Shadows and My Minds Eye. Too little airplay, no hits, too little charisma and the rapidly changing musical trends ensured that the career of the Comsat Angels fizzled out after more than 15 years.

Two albums of Stephen Fellows have been released: Mood X (2007) and Slow Glass (2020).

It’s a shame that The Comsat Angels never rose above their cult status. In the Netherlands, the band was certainly loved by serious pop fans. However, in their homeland England and beyond, the Comsat Angels remained unnoticed. That’s strange, because the Sheffield band made good songs and records. On stage, The Comsat Angels were welcome guests with their passionate concerts. In addition, singer and guitarist Stephen Fellows has a warm and emotional voice. To be fair, Fellows lacks charisma, something that Ian Curtis (Joy Division) and Ian McCullough (Echo and the Bunnymen) had.

RENEWED INTEREST

The Comsat Angels have made beautiful, subdued and compelling music. The first three albums are the ones I like the most. In 2015, these albums were re-released with the result that their music came back to attention. For bands like Interpol and The Editors The Comsat Angels from Sheffield is a source of inspiration. They express their appreciation and admiration for the music of The Comsat Angels.

Links

The Comsat Angels facebook pagina

Website Stephen Fellows

From The Lion’s Mouth from The Sound is a forgotten classic album

The Comsat Angels is a band of the past is a blog by © Pieterjan Brands. January 2022

4 gedachten over “The Comsat Angels is voltooid verleden tijd”

 1. Erik Puttemans

  Beste Pieterjan,
  Ik heb je analyse en bespreking erg gewaardeerd. Zelf ben ik een echte Comsat Angels fan sinds ik hen toevallig leerde kennen in 1982 door een clip op de Vlaamse Tv van het nummer After the Rain. Vond ik zeer origineel en intrigerend en aan geen enkele voorgaande artiest te knopen. Heb al hun albums, die ik nog regelmatig afspeel.
  Toch een ruim spectrum vind ik, neem bv het ingetogen prachtige Carried Away, het dromerige intrigerende Nature Trails en het meeslepend dreigend rockende Driving.
  Het gebrek aan bredere erkenning voor deze band vind ik enerzijds frustrerend, maar anderzijds siert het hen ergens en heb ik ook het gevoel iets te kennen dat uniek en niet algemeen bekend is en daardoor bijna ‘my little secret star’. Beetje zelfde gevoel als bij The Sound dus, van wie ik in tegenstelling tot de Angels wel een paar optredens kon bijwonen.
  Nogmaals proficiat met je blog-initiatief.

  1. Hallo Erik, bedankt voor je reactie. The Comsat Angels is een unieke band. Het is inderdaad vreemd dat de muziek van The Comsat Angels in kleine kring bekend is, want het is goed doordachte en tijdloze muziek. Van de andere kant ben ik ook weer blij dat ik tot dit selecte gezelschap van fijnproevers behoor die de muziek van The Comsat Angels kennen.

 2. Een aanrader is het boek over The Comsat Angels: ´Band. Fans. Vrienden. Muziek´dat geschreven is door Inge van Sombrie. Het is een persoonlijke beschrijving van de band en van hun carriere bekeken door de ogen van een fan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *