The Chemical Brothers versus Underworld

The Chemical Brothers en Underworld maken energieke elektronische dansmuziek en zijn sinds eind jaren ’80 actief. Ze maakten de dansmuziek populair en beïnvloeden een nieuwe generatie van elektronische muziek producers, Dj’s en dansliefhebbers.

The Chemical Brothers

Het vroegere werk van The Chemical Brothers kende veel techno en housemuziek invloeden. Later integreerde ze elementen uit de hiphop en rock. The Chemical Brothers gaven het Big Beat genre een boost. Big Beat is een muziekstijl met opzwepende en dansbare ritmes waarbij ze gebruik maakt van zware breakbeats en synthesizer-gegenereerde patronen. The Chemical Brothers hebben een goed live reputatie.

Underworld

Underworld bestaat uit Karl Hyde en Rick Smith. Een tijdje werkt dit duo met dj Darren Emerson die house en techno toevoegt aan de sound. De release van hun single Born Slippy Nuxx in de film Trainspotting betekende de commerciële doorbraak voor Underworld. Ze zijn net als The Chemical Brothers de pioniers van de dansmuziek met hun aanstekelijke mix van elektronische muziek, dance en rockmuziek. Underworld staat bekend om zijn spectaculaire live shows met fraaie decors en visuele effecten.

The Chemical Brothers versus Underworld:

 The Chemical BrothersUnderworld
Bestaat sinds1989 – nu1986 – nu
StadManchester (UK)Cardiff
Aantal studio albums911
Populairste albumDig Your Own Hole (1997)Beaucoup Fish (1999)
Aantal singles3555
Populairste singleGalvanize (2005)Born Slippy Nuxx (1996)
BezettingElektronisch muziek duo 
FrontmannenDeejays Tom Rowland en Ed
Simons
Duo bestaande uit Karl Hyde en Rick Smith.
MuziekstijlBig beat, techno, trip hop en
house. Mix van dance en rock.
Verbinding tussen de gitaar en dance wereld.
Teksten overDe teksten zijn minder belangrijk dan de muziek. De vocale tracks worden vaak gebruikt als ritmisch of sfeer element. Meestal dragen ze geen duidelijk verhaal of boodschap uit.De teksten van Underworld gaan over de invloed van technologie op de samenleving, cultuur en onderwerpen als relaties, liefde en verlies.
InvloedenHun vernieuwende gebruik van live-instrumenten en ongebruikelijke samplingtechnieken heeft veel andere elektronische muziekartiesten geïnspireerd.Invloeden van Krautrock, post-punk en electronische muziek. Geinspireerd door Kraftwerk, David Bowie en Neu!.
OpmerkelijkDe Chemical Brothers staan bekend om hun energieke optredens, die vaak gepaard gaan met uitgebreide opstellingen en visuele elementen op het podium. De groep heeft veel getourd en op veel grote muziekfestivals over de hele wereld gestaan, waaronder  Glastonbury.De band heeft verschillende dansvoorstellingen met de Britse choreograaf  en danser Wayne McGregor gemaakt.
Nu nog relevant?The Chemical Brothers zijn nog steeds actief. Het laatste album is No Geography uit 2019.Underworld is nog steeds actief en blijft toeren en nieuwe muziek uit te brengen. In de laatste jaren brachten ze live albums en remixes uit.
The Chemical Brothers - Dig Your Own Hole
The Chemical Brothers – Dig Your Own Hole
Underworld Beaucoup Fish
Underworld – Beaucoup Fish

Links:

Website van Underworld

Website van The Chemical Brothers

Blog 5 dingen die je moet weten over Daft Punk

Blog Moon Safari Van Air Is Een Vergeten Klassieker

The Chemical Brothers versus Underworld is een blog van © Pieterjan Brands, februari 2023

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *