Ben E King

Stand By Me zanger Ben E. King biedt meer

When the night has come

And the land is dark

And the moon is the only light we’ll see

No I won’t be afraid, no I won’t be afraid

Just as long as you stand, stand by me

Het zijn de openingszinnen van de klassieke song Stand By Me van Ben E. King. Een nummer dat niet uit mijn hoofd te krijgen is, nu het er eenmaal in zit. Ik ken het lied al meer dan 30 jaar. Ik luister er regelmatig met veel plezier naar. En zing het zelfs af en toe tijdens het douchen. Er zijn meer artiesten die Stand By Me hebben gecoverd waaronder Bruce Springsteen, U2, Otis Redding en Elton John. Goed gedaan hoor, maar geen enkele versie evenaart het origineel van Ben E. King. Een klassieker in de ware zin van het woord. Maar Stand By Me zanger Ben E. King biedt meer. Hij heeft veel goede nummers geschreven en gezongen.

For text in English scroll below

WAAR GAAT STAND BY ME OVER EN HOE KWAM HET TOT STAND?

King schreef Stand By Me, samen met Elmo Glick in 1961. Het is een liefdeslied voor zijn vrouw Betty. Naar eigen zeggen is het nummer spontaan geschreven en snel tot stand gekomen. Hij schreef het nummer voor The Drifters die Stand By Me volgens Ben het beste konden zingen. De groep zag het niet zitten om het lied op te nemen. Teleurgesteld besloot Ben E. King om het dan maar zelf uit te brengen. De rest is geschiedenis. In 1987 werd Stand By Me overigens opnieuw een hit toen het voor de gelijknamige film van Rob Reiner werd gebruikt.

Videoclip Ben E. King – Stand By Me

WIE IS BEN E. KING?

Ben E. King  werd geboren op 28 september 1938, als Benjamin Earl Nelson in Henderson, North Carolina. Hij verhuisde als kind met zijn ouders naar de wijk Harlem in New York. Daar raakte de tiener in de ban van de a capella zanggroepen, die in de jaren vijftig zo’n beetje op iedere op elke straathoek van de stad waren te vinden. Er was een soort van competitie waarbij de zanggroepen elkaar probeerden af te troeven. Zijn eerste doo-wop groep heette The Five Crowns, waarvan de leden in 1958 allemaal werden ingelijfd bij The Drifters. Met The Drifters scoorde King talloze hits, vaak geschreven door Leiber & Stoller en Pomus & Shuman. Denk aan nummers als Save The Last Dance For Me, There Goes My Baby en This Magic Moment. Ben vond dat The Drifters te weinig verdienden en verliet de groep om solo verder te gaan.

Ben E. King - Stand By Me
Ben E. King

STAND BY ME ZANGER BEN E. KING BIEDT MEER

Als soloartiest bij het Atlantic Record label scoorde hij hits in de jaren ’60 en ’70. Met hits als  Spanish Harlem, Don’t Play That Song, Here Comes The Night, Seven Letters en het eerder genoemde Stand By Me. Ook buiten Amerika was Ben E. King in de hitlijsten terug te vinden.

Ik heb zelf een keer Ben E. King live zien optreden in de jaren ’80 in concertzaal Paradiso in Amsterdam. Het was een vermakelijk, lang en goed optreden.

Productief was hij zeker. Hij heeft 23 studio albums op zijn naam staan en meer dan 50 singles. Mijn favoriete plaat is een greatest hits album. Ondanks deze enorme productie zal de naam Ben E. King altijd gekoppeld blijven aan die ene hit: Stand By Me.

Links

Website: http://beneking.info/

Link naar blog van Sam Cooke is mijn favoriete soul zanger

Stand By Me zanger Ben E. King biedt meer is een blog van: © Pieterjan Brands, maart 2022

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

Stand By Me singer Ben E. King offers more

When the night has come

And the land is dark

And the moon is the only light we’ll see

No I won’t be afraid, no I won’t be afraid

Just as long as you stand, stand by me

These are the opening lines of Ben E. King’s classic song Stand By Me. A song that I can’t get out of my head, once it’s in it. I have known the song for over 30 years. I listen to it regularly with great pleasure. And I even sing the song while showering. More artists have covered Stand By Me, including Bruce Springsteen, U2, Otis Redding and Elton John. Well done, but no version can match Ben E. King’s original. A classic in the truest sense of the word. But Stand By Me singer Ben E. King has more to offer. He has written and sung many good songs.

What is Stand By Me about and how did it come about?

King wrote Stand By Me together with Elmo Glick in 1961. It is a love song for his wife Betty. He says the song was written spontaneously and came about quickly. He wrote the song for The Drifters who, according to Ben, could sing Stand By Me best. The group was not interested in recording the song. Disappointed, Ben E. King decided to release it himself. The rest is history. In 1987, Stand By Me became another hit when it was used for Rob Reiner’s film of the same name.

Who is Ben E. King?

Ben E. King was born on September 28, 1938, as Benjamin Earl Nelson in Henderson, North Carolina. As a child, he moved with his parents to Harlem, New York. There, the teenager fell under the spell of the a cappella singing groups that could be found on just about every street corner in the city in the 1950s. There was a kind of competition in which the singing groups tried to outdo each other. His first doo-wop group was called The Five Crowns. The band members all joined The Drifters in 1958. With The Drifters, King scored countless hits, often written by Leiber & Stoller and Pomus & Shuman. Think of songs like Save The Last Dance For Me, There Goes My Baby and This Magic Moment. Ben thought that The Drifters earned too little and left the group to continue solo.

Ben E. King
Ben E. King

The hits of Ben E. King

As a solo artist with the Atlantic Record label, he scored hits in the 60s and 70s. With hits like Spanish Harlem, Don’t Play That Song, Here Comes The Night, Seven Letters and the aforementioned Stand By Me. Ben E. King was also in the charts outside America.

I once saw Ben E. King perform live in the concert hall Paradiso Amsterdam in the 80s. It was an entertaining, long and good performance.

He was certainly productive. He has 23 studio albums to his credit and over 50 singles. Despite this huge production, the name Ben E. King will always be associated with that one hit: Stand By Me .

Links

Website: http://beneking.info/

Link to the blog Sam Cooke is my favorite soul singer

Stand By Me Singer Ben E. King offers more is a blog by: © Pieterjan Brands, March 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *