Onthaasten met Songs For Our Daughter van Laura Marling

Laura Marling staat al een tijd op mijn radar. Ze is actief in het singer-songwriter genre.

Ik ken geen songs of albums van haar. Hierdoor kan ik onbevangen luisteren naar Marlings zevende album Songs For Our Daughter. Ze heeft deze plaat thuis opgenomen in de studio en in eigen beheer uitgebracht.

De Britse zangeres maakt folk muziek en luisterliedjes. Er zijn me drie dingen opgevallen tijdens het luisteren: haar goede stem, de sobere muzikale begeleiding en de mooie backing vocals.

Haar stem

Haar stem is relaxed en toegankelijk en staat centraal in de songs. Zo horen we op het nummer The End Of The Affair dat Laura een goede zangeres is met een groot bereik. Haar stem gaat in dit nummer zowel in de hoogte als de diepte in.

Muzikale begeleiding

De akoestische begeleiding met gitaar, piano en violen passen goed bij het ingetogen karakter van de plaat. Door de minimale muzikale begeleiding komt Laura’s stem goed tot haar recht.

De backing vocals

De fraaie vrouwelijke backing vocals zijn op een aantal nummers aanwezig en geven deze songs iets extra’s. Op het slotnummer For You horen we mannelijke backing vocals.

Thema

Songs For Our Daughter is opgedragen aan een denkbeeldige dochter die Laura wil behoeden voor de valkuilen waar ze zelf in liep.

De 30-jarige zangeres liet zich daarbij inspireren door de roman Letter To My Daughter van de Amerikaanse schrijfster Maya AngelouSongs For Our Daughter is een zoektocht naar Laura’s rol als moeder en partner. De teksten zijn persoonlijk, reflecterend en soms droevig.

Oordeel

Deze prima plaat die geen zwakke nummers kent. De opbouw is voor verbetering vatbaar. Het album begint met drie uptempo nummers. Daarna volgen zeven ballads. Hoe goed deze  nummers ook zijn, het is iets te veel van hetzelfde. Het afwisselen van ballads met uptempo nummers of een extra uptempo nummer zou het album nog pakkender hebben gemaakt. Het is een kleine smet op het album.

Album score: 7.5/10

Laura Marling maakt weliswaar geen radio hits, maar wel tijdloze en emotionele folk songs. Voor mij een aangename kennismaking. Met haar muziek ontpopt ze zich als de Joni Mitchell van deze generatie. De muziek past in deze Corona tijd van cocoonen en ingetogenheid.

Als luisteraar moet je echt even gaan zitten en geconcentreerd luisteren voordat de schoonheid van deze tijdloze muziek door dringt. Degene die deze moeite neemt, wordt rijkelijk beloond met fraaie en sfeervolle muziek.

Nummers:

Alexandra – Held Down – Strange Girl – Only the Strong – Blow by Blow – Song for Our Daughter – Fortune – The End of the Affair – Hope We Meet Again – For You

Video

De nummers Held Down, Strange Girl en Song Of Our Daughter zijn opgenomen in haar Londense huiskamer als onderdeel van de serie Tiny Desk (Home) Concerts.

Website: https://www.lauramarling.com/

Link naar het blog: Ladies first: vijf mooie albums van zangeressen: https://www.popmusicandrock.com/americana/ladies-first-mooie-albums-van-zangeressen/

© Pieterjan Brands, april 2020

Photo by <a href=”https://foter.co/a3/59c7bd”>kDamo</a> on <a href=”https://foter.com/re5/e31a2a”>Foter.com</a> / <a href=”http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/”>CC BY-NC</a>

Photo by kDamo on Foter.com / CC BY-NC

Please follow and like us:

4 reacties op “Onthaasten met Songs For Our Daughter van Laura Marling”

  1. Een heel mooi album inderdaad. Een van de betere die Laura heeft gemaakt. Ik vind Once I Was An Eagle ook een geweldig album.

    1. Pieterjan Brands

      Dank je wel Yvette voor de reactie. Songs For Our Daughter is het eerste album dat ik van Laura Marling heb beluisterd. Ik ga ook naar Once I Was An Eagle luisteren. Bedankt voor de tip.

    1. De opnames zijn gemaakt in haar eigen huis in Londen tijdens de lockdown in de Corona virus crisis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *