Het overrompelende Pinkpop optreden van U2

U2 zanger Bono Vox

Verbaasd over het succes

“We have some friends in the front, thank you very much. I think we got some friends all over the field. Thank you. More than we expected! Maybe we should live here. Thanks a lot.“

Het zijn de verbaasde woorden van de zanger van de onbekende Ierse band U2 tijdens het Pinkpop optreden uit 1981. Het publiek reageert enthousiast op de muziek van deze piepjonge band.

Eerder roept zanger Bono al uit: “You’re not supposed to know who we are!” Daarna wordt de single I Will Follow ingezet.

Pinkpop

Voor de tweede keer bezoek ik het Pinkpop festival. Op die zonnige Tweede Pinksterdag in 1981 sta ik in de rij op het veld van het Burgemeester Damenpark in Geleen om drankjes te halen. Ik hoor de muziek van een band met de aparte naam U2 (spreek uit jooee too). Dat klinkt goed met dat open gitaargeluid en de zang. Wat een mooie stem heeft die zanger, zegt mijn toenmalige vriendin als ik terug kom met een tray gerstenat. U2 staat als tweede band geprogrammeerd en daarna treden onder meer Fischer Z, UB 40 en Ian Dury op.

Affiche

Cassettebandje

De concerten van Pinkpop werden in die tijd in zijn geheel uitgezonden op de radio. Ik nam alle Pinkpop optredens op van de radio. Wat heeft deze band U2 een geweldige sound en wat zijn ze onbevangen. Met het superieure spel van gitarist The Edge, de strakke ritme sectie en de ontwapenende zang van Bono Vox. En ik hoor prachtige nummers van die enthousiaste band: I Will Follow, 11 O’Clock Tick Tock, Out Of Control  en Another Another Place. I Will Follow wordt in het toegift nog een keer gespeeld. Het piepjonge kwartet heeft één album uit en een beperkt repertoire.

U2 is voor mij de nieuwe muzikale ontdekking van deze Pinkpop. De new wave band straalt hoop uit. Ze onderscheiden zich daarmee van tijdgenoten als The Cure en Joy Division, die respectievelijk een gothic en donker imago hebben.

Het cassettebandje van dit U2 concert heb ik misschien wel 100 keren gehoord. Ik heb het  letterlijk stuk gedraaid, totdat de tape brak.

Gage

Het verhaal gaat dat Pinkpop baas Jan Smeets € 2723 heeft betaald voor het U2 optreden. Jan Smeets heeft altijd de hoop gehad dat U2 nog een keer terug zou komen als headliner van het festival. Maar dat was niet haalbaar en daardoor wishful thinking.

Mega band

Na Pinkpop ging het hard met U2. In korte tijd groeide het Ierse kwartet uit tot een mega band met hoge album verkopen en stadion concerten. De vier jongens uit Dublin werden mannen met de charismatische zanger Bono, de gitarist The Edge en het solide tandem Adam Clayton (bassist) en Larry Mullen (drummer).

Pinkpop Setlist

1.The Ocean 2. 11 O’Clock Tick Tock 3. I Will Follow 4. An Cat Dubh 5. Into the Heart 6. Another Time, Another Place 7. The Cry 8. The Electric Co. 9. Stories for Boys 10. Boy-Girl 11. Out of Control

Encore: 12. Twilight 13. I Will Follow

Op die Pinkpop maandag had ik niet door dat ik getuige was geweest van een memorabel optreden van een band die zou wereldwijd uitgroeien tot één van de bekendste acts.

Website Pinkpop: www.pinkpop.nl

Website U2: https://www.u2.com/index/home

© Pieterjan Brands, mei 2020

De foto van Bono Vox en de Pinkpop affiche foto komen van de website www.pinkpop.org

Please follow and like us:

2 reacties op “Het overrompelende Pinkpop optreden van U2”

  1. Pingback: Vergeten klassieker Ocean Rain van Echo & The Bunnymen – muziekpopenrock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *