Vergeten klassieker Dusty in Memphis van Dusty Springfield

Album hoes

Wie is Dusty Springfield?

Dusty Springfield behoort tot de beste Britse (soul) zangeressen. Mary Isobel Catherine Bernadette O’Brien zoals ze echt heet, werkt na haar middelbare schooltijd eerst als verkoopster in een platenzaak en later in een wasserette. Ze zingt aanvankelijk brave liedjes en is één van de vele lieve zangeressen in de UK. Gelukkig laat ze de zoetsappigheid achter zich en gooit het roer om als ze de soul ontdekt in haar stem. Ook Dusty’s uiterlijk ondergaat een metamorfose: het ziekenfondsbrilletje gaat af, het rossige haar wordt geblondeerd en tot een suikerspin getoupeerd en haar ogen maakt ze gitzwart op.

Soul in haar stem

Haar stem is warm, hees en sensueel. Ze klinkt zijdezacht, toegewijd en soms bedwelmend. In haar Amerikaanse periode wordt ze de eerste blanke zangeres die het Tamla Motown geluid een eigen draai geeft. Haar stem is soulvol, luister maar naar eens naar de hit Son Of A Preacher Man. Een nummer dat eerst aangeboden wordt aan Aretha Franklin, die het in eerste instantie niet wilt zingen. Dusty zingt Son Of A Preacher Man wel en doet het met verve op haar manier: sensueler, verfijnder en minder krachtig dan Aretha. ‘The Queen Of Soul’ gaat na het horen van Dusty’s versie toch overstag om het nummer te zingen. De soulvolle stem levert Dusty de bijnaam op als ‘The White Queen of Soul’.

De liefde voor de soul

Als meisje droomt Dusty van Amerika. Ze is gek op de muziek van zwarte Rhythm & Blues artiesten als The Ronnettes, The Supremes en The Temptations. Memphis behoort aan het einde van de jaren ’60 tot de muzikale hotspots. In 1968 vertrekt ze naar het beloofde land met hoge verwachtingen.

Opnames Dusty in Memphis

Een jaar later krijgt ze het aanbod om een album op te nemen op het Atlantic Records label. De opnames verlopen moeizaam. De Britse zangeres is onder de druk dat ze in Memphis is. Ze staat in de American Sound Studio op de plek waar Aretha Franklin en Wilson Pickett hun grootste hits in zongen. Springfield is niet gewend om live met een grote groep doorgewinterde soulmuzikanten te werken. Dusty kan niet kiezen uit de vele nummers die ze te horen krijgt. Ze vindt dat veel songs te weinig soul hebben en vertrekt in verwarring en met slaande deuren naar New York. Atlantic baas Jerry Wrexler past zijn werkwijze aan. In Memphis neemt hij de muziek op met ritme- en blazerssectie en de achtergrondzang van The Sweet Inspirations. Een paar weken later reist Wrexler naar New York met de muziek tapes om Dusty’s zangpartijen toe te voegen. In Memphis is de muziek opgenomen en de nummers zingt Dusty in New York.

Bijzondere nummers

Naast de begeleiding van een prima band zijn de nummers van de hand van verschillende aansprekende muzikanten. Zo zijn er vier nummers geschreven door Gerry Goffin en Carole King (So Much Love, Do Not Forget About Me, No Easy Way Down en I Can Not Make It Alone). Burt Bacharach en Hal David componeerden In The Land Of Make Believe. Twee nummers zijn van de toen vrijwel onbekende Randy Newman: I Don’t Want To Hear It Anymore en Just One Smile. En het sensueel gezongen Breakfast In Bed komt van Eddie Hinton en Donnie Frits.

Het eerdergenoemde Son Of A Preacher Man wordt zowel in de Verenigde Staten als in de UK een dikke hit. Springfield zingt op het album op haar kenmerkende bijna smachtende wijze over liefde, verlangen en hartenpijn.

Late erkenning voor dit meesterwerk

Hoe moeizaam de opnames ook verliepen, op het resultaat is niets aan te merken. Het is een dik half uur genieten van klassieke en tijdloze muziek die gedragen wordt door de prachtige stem van Dusty gedrenkt in weelderige arrangementen met violen en blazers.

Dusty in Memphis is haar vijfde en meest aansprekende studio album. Aanvankelijk flopt het album. Pas veel later wordt Dusty in Memphis opnieuw ontdekt door de muziek lefhebbers en critici. Zij vallen voor de muzikale schoonheid op dit klassieke en tijdloze album.

Nalatenschap

De naam van Dusty Springfield is minder groot in muziekhistorie dan van de mannelijke Britse generatiegenoten als The Beatles, The Rolling Stones en The Who. Dat zal te maken hebben met het feit dat Dusty nummers uitvoerde die anderen voor haar schreven. Ze was een zangeres en had succes in een tijd waarin man en vrouw niet als gelijk werden gezien. Ze was moeilijk in de omgang door een minderwaardigheidscomplex en een perfectionistische aard. In 1999 overleed ‘The White Queen of Soul’ na een carrière vol ups en downs.

De muzikale erfenis is rijk waardoor we haar niet vergeten. Door haar keuskeurigheid heeft Dusty voortreffelijke nummers gezongen zoals:

I Only Want To Be WIth You, You Don’t Have To Say You Love Me, I Just Don’t Know What To Do With Myself, Twenty Four Hours From Tulsa, Summer Is Over en I Close My Eyes And Count To Ten.

Dusty Springfield behoort tot de beste zangeressen die de UK heeft voortgebracht. Ze is een belangrijke inspiratiebron voor zangeressen die deze eeuw groot zijn geworden zoals Adele, Amy Winehouse en Duffy.

Album score: 9/10

© Pieterjan Brands, september 2020

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *