Over Pop Music and Rock

Over de muziekliefhebber Pieterjan

Bestaan er eigenlijk mensen die niet van muziek houden? Ik heb ze nog nooit ontmoet. Jij wel?

Muziek spreekt iedereen aan. Gelukkig maar. Je wordt er blij van, verdrietig, je wilt erop dansen, of juist in een luie stoel gaan zitten om er aandachtig naar te luisteren. Iedereen heeft zo zijn eigen beleving van muziek. Voor iedere stemming bestaat er muziek. Maar smaken verschillen. De een houdt van soul, de ander gaat los op dansmuziek en weer een ander is idolaat van hiphop.

Als ik naar mezelf kijk, dan hou ik vooral van classic rock. De muziek waar ik mee opgroeide in de jaren ’70 en ’80 blijft hangen. Rond 1980 was ik erg into new wave muziek waarbij ik hield van Britse bands als The Cure, U2 en Echo and The Bunnymen. In de jaren ’90 was ik erg into Jeff Buckley, Radiohead en Britpop. Tegenwoordig ben ik meer geïnteresseerd in classic rock en roots muziek.

De smaak verandert in de loop van de jaren. Het aanbod verandert waarbij sommige muziekgenres populair worden of juist in de vergetelheid raken. Hetzelfde geldt voor muzikanten en bands.

Ik heb veel concerten in het clubcircuit in de Randstad bezocht en ben ook vaak naar festivals als Pinkpop, Rock Werchter en Lowlands geweest. De laatste tijd ga ik minder vaak en heb ik een voorkeur om kleinschalige concerten te bezoeken. Dat grote en massale hoeft niet meer zo nodig.

De beleving van muziek verandert ook naarmate de tijd verstrijkt. Vroeger kon ik me helemaal verliezen in een nummer of band en door er eindeloos naar te luisteren. Tegenwoordig krijg ik een goed gevoel als muziek me aanspreekt. Maar ik word minder overrompeld door een nieuwe naam dan toen ik jong was. Misschien luister ik al te lang naar muziek om dat effect te hebben? Of ben ik te oud om snel hoteldebotel te raken?

In het streamingtijdperk is het muziekaanbod immens. Het gevoel om te kunnen kiezen uit een gigantische jukebox met nummers is natuurlijk geweldig. Van de andere kant is het aanbod zo groot, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Veiligheidshalve blijf ik dan in mijn eigen bubbel hangen.

Ik kan erg genieten van een prachtige zangstem en mooie arrangementen. Ik hoor graag een album waarbij de nummers een geheel vormen en waarop een bepaalde sfeer hangt.

Wil je weten wat me aanspreekt?

Ik heb een lijst samengesteld van 10 albums die mij dierbaar zijn:

  1. Bruce Springsteen – Darkness on the Edge of Town (1978)
  2. Southside Johnny & the Asbury Jukes – Hearts of Stone (1978)
  3. Mink DeVille – Coup de Grâce (1981)
  4. Michael Kiwanuka – Love & Hate (2016)
  5. David Bowie – Station To Station (1976)
  6. Madrugada – Industrial Silence (2000)
  7. U2 – The Joshua Tree (1987)
  8. Nick Cave & The Bad Seeds – The Boatman’s Call (1997)
  9. Johnny Cash – American Recordings III (2000)
  10. Sturgill Simpson – Meta Modern Sounds in Country Music  (2014)

Ik vind het leuk om te schrijven en zeker over muziek. In de blogs kan ik mijn ei kwijt en hoop ik jou te inspireren dat je gaat luisteren naar nieuwe of al bekende namen.

Als groot liefhebber blog ik regelmatig over muziek die mij aanspreekt, ontroert of waarvan ik vind dat meer mensen naar deze muziek geluisterd moeten hebben. Ik heb een zwak voor pop- en rock muziek, waarbij ik ook uitstapjes maak naar andere genres. Een bonte mix aan muzikanten zullen op deze website aan bod komen.

Ik wil graag mijn enthousiasme delen en hoop dat ik jou kan inspireren om nieuwe muzikale ontdekkingen te doen of al bekende namen weer in de herinnering te brengen.

Veel lees- en luisterplezier op www.popmusicandrock.com

Naast het luisteren en schrijven over muziek zing ik graag. Het liefst nummers in de muziekgenres pop, rock en soul.