Maarten Heijmans steekt Shaffy nummers in een nieuw jasje

Op de hoes van Ramses zien we Maarten Heijmans in een straat lopen van een grote stad. Hij kijkt ietwat boos in de camera een neemt een trek van zijn sigaret. De opgeslagen kraag van de donkere jas en zijn nonchalant zittend haar maken het zwart wit beeld compleet. Het blog Maarten Heijmans steekt Shaffy nummers in een nieuw jasje.

GESELECTEERDE NUMMERS

De sombere hoes van de plaat staat in contrast met de muziek die opbeurend is. Maarten Heijmans heeft dertien nummers uit het repertoire van de Amsterdamse zanger Ramses Shaffy gekozen om het album Ramses te maken. Daar zitten hits tussen (Laat me, We zullen doorgaan, Zing vecht huil bid lach werk en bewonder) en minder bekende nummers. Het is geen best of album geworden. Zo ontbreken bijvoorbeeld Pastorale en de Shaffy cantate.

NIEUWE ARRANGEMENTEN

Het leuke van dit album is dat Maarten aan de nummers een eigen draai heeft gegeven. De arrangementen zijn aangepast aan deze tijd. Ook al zijn de teksten hetzelfde, de muziek is fris. We horen moderne electro pop, blazers, close harmony en tempowisselingen. Zijn band bestaat uit jonge muzikanten.

Het nummer We leven nog kent een bossanova versie. In de liefdesverklaring getiteld Heerlijk! zijn blazers en roffelende drums toegevoegd. Van We zullen doorgaan is een a capella versie gemaakt. Sammy kent tempowisselingen. Als je niet bij me bent is een duet.

Album hoes en luister naar het nummer Heerlijk!

Heijmans heeft zich laten inspireren door de muziek van Rufus Wainwright, Radiohead, James Blake en Beirut.

Maarten Heijmans kroop als acteur al eerder in de huid van Ramses Shaffy. Hij speelde de hoofdrol in de televisieserie Ramses en verfilming ervan.

OORDEEL

In de tv-serie Ramses speelt Heijmans Ramses Shaffy zoals hij was. Op het album laat Maarten zichzelf duidelijk zien door een draai te geven aan de arrangementen van de songs.

De songs op Ramses klinken tijdloos. Het is een gedurfde en geslaagde bewerking van de nummers van de Amsterdamse zanger. Zo brengt Maarten Heijmans de muziek onder de aandacht van een nieuwe generatie die Ramses nog niet kent. Het is een fraai eerbetoon aan de Amsterdamse chansonnier die tien jaar geleden overleed.

Laten we hopen dat Maarten Heijmans naast zijn drukke bestaan als acteur, tijd heeft om ons te verblijden met nog meer muziek in de toekomst.

MAARTEN HEIJMANS & BAND – RAMSES (2019) nummers

Sammy – Heerlijk! – Laat Me – ‘K Had Jou Als een Deur Achter Me Dichtgedaan – Nannis – Jij Bent Nu Daarbinnen – Slaapliedje – Als Je Niet bij Me Bent – 5 Uur – We Leven Nog – ‘T Is Stil in Amsterdam – Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk en Bewonder – Wij Zullen Doorgaan [Live]

Album score: 7.5 / 10

Links:

Website Maarten Heijmans: http://www.maartenheijmans.nl/

Website Ramses Shaffy: http://www.shaffy.nl/

Maarten Heijmans steekt Shaffy nummers in een nieuw jasje is een blog van:

© Pieterjan Brands, juni 2022

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *