Melanie de Biasio intrigeert met jazz en pop

Een warme en mooie stem die subtiel wordt begeleid door piano, drum, bas, dwarsfluit of een gitaar. Zo klinkt kort samengevat de muziek van de Belgisch-Italiaanse Melanie de Biasio. Vooral jazz, pop, een beetje blues en flarden hiphop hoor ik terug in haar rustige nummers die razendknap in elkaar zitten. Melanie de Biasio verrast en intrigeert met jazz en pop. Al ben ik geen grote jazzliefhebber, van deze fijne muziek kan ik erg genieten.

Unieke stem en begeleiding

Melanie de Biasio trekt je meteen in een muzikale trip die wordt gedragen door haar zwoele, betoverende stem en de minimale begeleiding. De opbouw van de liedjes zijn knap en spannend van het begin tot het einde.

Melanie de Biasio intrigeert met jazz en pop

De muziek komt het best tot haar recht door ernaar te luisteren met een koptelefoon zodat je niet afgeleid wordt. Het is niet geschikt als achtergrondmuziek. De uitgekiende balans tussen de zang en instrumenten staan in dienst van de nummers. Melanie de Biasio maakt muziek waar je lyrisch van wordt of het laat je helemaal koud. Er is geen tussenweg.

2 albums en een ep

No Deal was mijn eerste kennismaking. Dit album bevat 7 nummers die in 33 minuten voorbijkomen. De muziek staat op zichzelf en laat zich moeilijk vergelijken met andere bands of muzikanten. Referenties zijn Portishead (in een jazzy versie) en een moderne versie van Billie Holiday of Nina Simone. Zo is het nummer I’m Gonna Leave You op No Deal ook door Nina Simone vertolkt. Het korte openingsnummer I Feel You trekt meteen de aandacht. Die aandacht verdwijnt na het wegsterven van de laatste tonen op het afsluitende nummer With All My Love. De hoes ademt de sfeer van jazz-albums uit begin jaren 60.

De daaropvolgende ep Blackened Cities bestaat uit één nummer, grotendeels instrumentaal in een jazz sfeer. Toen Melanie met haar begeleiders de studio in gingen, had ze slechts een onvoltooid nummer van drie minuten. Ze improviseerden er lustig op los en de intrigerende en hypnotiserende track van 24 minuten was het resultaat. Ook deze keer zien we een zeer fraaie hoesfoto van haar geboorte- en industriestad Charleroi.

Lilies is haar laatste album uit 2017. We horen negen prachtige, ingetogen liedjes begeleid door een spannend en gevarieerd instrumenten waarbij de spanning wordt opgebouwd. Haar fraaie stemgeluid blijft intrigeren.  

Album scores: No Deal 8/10; Lilies &.5/10; Blackened Cities 8/10

We blijven benieuwd en hopen vurig op nieuw werk van haar eigenzinnige minimalistische jazz en pop van deze zangeres, componist en fluitist.

Samenvatting Melanie de Biasio verrast en intrigeert met jazz en pop.

Haar unieke stem en begeleiding, je houdt er van of niet, 2 albums en een ep.

© Pieterjan Brands september 2020

Please follow and like us:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *