Heroes is het beste David Bowie nummer is een blog. Over de opbouw van Heroes, de tekst, de hit, de hoes en de tijd dat David Bowie in Berlijn woonde.
For text in English please scroll below
Moeilijke keuze uit de vele nummers
WAT IS HET BESTE NUMMER VAN DAVID BOWIE?
Dat is een echt een lastige vraag want Bowie heeft zoveel goede nummers gezongen. Zoals The Jean Genie en Rebel Rebel: twee lekkere meestampers en meezingers. Of Sound and Vision vanwege haar mooie sound. Wat te denken van Space Oddity? Het nummer intrigeert maar duurt iets te lang. Een meeslepend nummer is Wild is the Wind. Dat is wel een cover (van Johnny Mathis). Starman en Five Years zijn sterke nummers van het Ziggy Stardust album. Ook Heroes en Life on Mars? vind ik prachtig. En hij heeft nog andere top songs gemaakt waarvan de titels me even niet te binnen schieten.
Na wat wikken en wegen, ben ik er uit. Heroes is het beste David Bowie nummer. In dit blog ga ik in op wat Heroes zo goed maakt, de tekst, het succes en de hoes. Ook de periode dat de rockmuzikant in Berlijn woont, komt aan bod.
WAAROM IS HEROES ZO GOED?
Een van de sterke punten van Heroes is de opbouw van het nummer. De song werkt na een rustig begin toe naar een climax.
Ook de zang en de sound waarin de gitaar de hoofdrol speelt, vind ik prachtig.
Het eerste couplet praat en zingt Bowie op een rustige manier, bijna koeltjes. Vanaf het tweede couplet zet David een tandje bij: hij zingt krachtiger en met passie. Aan het einde van het nummer schreeuwt hij het zelfs uit: we can be heroes just for one day.
Het volle gitaargeluid is het volgende dat me aangenaam verrast. Gitarist Robert Fripp heeft drie verschillende gitaarpartijen ingespeeld voor het nummer, die alle drie niet voldoen. Producer Visconti gaat er mee aan de slag en gebruikt alle drie de gitaarpartijen gelijktijdig, door het hele nummer heen. Het eindresultaat is verbluffend.
Bij de opnames van Heroes in de Hansa studio in Berlijn heeft Bowie zich omringd met prima muzikanten. Naast Robert Fripp op gitaar beschikt David over geweldige muzikanten zoals Brian Eno op synthesizer. Verder spelen Carlos Alomar op slaggitaar, Dennis Davis op drums en George Murray op elektrische bas mee.
De zang, het gitaarwerk in combinatie met het geluid van de synthesizer en de Chamberlin (een keyboard bespeelt door Bowie) is uniek voor de tweede helft van de jaren ’70. Het maakt Heroes tot het beste David Bowie nummer.
De titel van het nummer verwijst naar de song Hero van de Duitse elektronische band Neu! Het is één van de Duitse bands die Bowie bewondert.
DE TEKST
Heroes is oorspronkelijk een instrumentaal nummer. Een voorval tijdens de opnames van Heroes inspireert de Britse muzikant tot het schrijven van de songtekst. David Bowie kijkt door het raam van de studio en ziet twee geliefden elkaar stiekem zoenen bij de Berlijnse Muur. Het stel geniet van elkaar en van het amoureuze moment. De relatie kan door het gevaar van buitenaf ieder moment beëindigd worden door de dreigende omgeving van de Muur met zijn gewapende militairen en rondvliegende kogels. De liefde is sterker dan de twist tussen het West- en Oost-Europa. Moeilijke omstandigheden zijn te overwinnen, al is het maar voor even.
You will be queen,
and I, I will be king.
Though nothing will drive them away,
we can beat them,
just for one day
Jaren later onthult Bowie dat het zoenende stel producer Tony Visconti en achtergrondzangeres Antonia Maass was. Tony was in die tijd getrouwd waardoor Bowie pas na de echtscheiding de namen bekend maakte.
HITSUCCES
De single Heroes bereikt in 1977 een 24e plaats in de Britse hitlijsten en in Nederland de 9e plaats.
Er verschijnt ook een Duitstalige versie onder de titel Helden en een Franstalige versie Héros. De componist Philip Glass maakt een Heroes symphony.
Na het overlijden van Bowie in 2016 wordt Heroes één van zijn populairste en meest gestreamlinede nummers. Het wordt opnieuw uitgebracht en haalt de 12e plaats in de Britse hitlijsten. In Nederland blijft de song op de 47e plaats steken.
De Berlijnse Hansa studio is bekend bij muzikanten vanwege de goede akoestiek van de Meistersaal. In deze studio neemt Iggy Pop de albums The Idiot en Lust for Live op die David Bowie produceert. Later nemen ook Depeche Mode, U2 en Nick Cave and the Bad Seeds er succesvolle albums op.
HOES
De foto op de hoes van Heroes uit 1977 is beroemd. David Bowie gebruikt de foto in 2013 opnieuw voor zijn album The Next Day als achtergrond waarbij we zijn gezicht niet kunnen zien.
BOWIE IN BERLIJN
Samen met zijn Amerikaanse muziekmaat Iggy Pop strijkt David Bowie neer in de gescheiden stad. Tussen 1976 en 1978 woont hij in de Hauptstraße 155 in het Berlijnse stadsdeel Schöneberg.
Hij komt uit Los Angeles en hoopt in Berlijn af te komen van zijn excessieve drugsgebruik. Het is niet duidelijk of dat gelukt is.
Een andere reden voor de keuze van Berlijn is dat hij in een niet-Engelstalige omgeving anoniem over straat kan.
Daarnaast wil Bowie zich verdiepen in de Duitse elektronische muziek die hem intrigeert. Zo vindt hij de muziek van bands als Neu! en Kraftwerk interessant.
In de Duitse stad werkt hij aan drie albums die tot zijn beste werk worden gerekend. Critici en fans hebben het over de Berlijn trilogie die bestaat uit: Low (1977), “Heroes” (1977) en Lodger (1979). De muziek is moeilijker toegankelijk dan vroeger. De drie albums zijn experimenteel en bevatten verschillende instrumentale nummers.
Toch worden Low en “Heroes” goed verkocht. Van de drie platen is “Heroes” het bekendst bij het grote publiek en de enige die volledig in de wereldberoemde Berlijnse Hansa Studio is opgenomen. Naast zijn muzikale activiteiten is David actief als acteur in films en op het toneel.
BERLIJN IN 1977
Het is de tijd van de Koude Oorlog: een periode van gewapende vrede tussen de het ‘geketende’ communistische Oost-Europa en het ‘vrije’ kapitalistische West-Europa. Eén van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog is het IJzeren Gordijn. Dwars door de Duitse stad staat een gigantische muur die het kapitalistische West-Berlijn van het communistische Oost-Berlijn scheidt.
De stad is grauw en kil en kent door de economische malaise een hoge werkloosheid. Desondanks heeft West-Berlijn een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het wonen is er goedkoop door de lage huren. Jongens uit West-Duitsland ontlopen de militaire dienstplicht als ze ingeschreven staan als inwoner van West-Berlijn.
De jeugd – veelal hippe, anarchistische en kunstzinnige jongeren – maakt de stad levendig en geeft West-Berlijn een creatieve impuls aan de muziek, film en mode.
CONCLUSIE
De Berlijn periode brengt de rust terug in het persoonlijke leven van David Bowie. De samenwerking met muzikanten als Brian Eno en Iggy Pop en producer Tony Visconti doen hem goed. Het gebruik van synthesizers in de muziek is een stijlbreuk met zijn eerdere werk. De Britse muzikant vindt zichzelf muzikaal opnieuw uit. Heroes is het beste nummer van David Bowie.
Links:
De website van David Bowie.
Recensie: Welcome to the Blackout van David Bowie
Blog over het baanbrekende debuutalbum van Roxy Music waarvan Brian Eno een bandlid was.
© Pieterjan Brands, januari 2021
Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.
👍Very interesting.
Thanks Gita!
Waarom staat Heroes op de albumcover tussen aanhalingstekens?
Dat is een goede vraag, Maarten. Door Heroes tussen haakjes te plaatsen, relativeert David Bowie het woord helden. Wie zijn die helden, wat maakt hen tot helden en voor hoe lang ben je een held?
Mooi blog. Thanks!
Mijn favoriete David Bowie songs zijn:
1) Space Oddity
2) Heroes
3) Starman
4) Ashes to ashes
5) Sound and Vision