New Order versus Depeche Mode

De Engelse bands New Order en Depeche Mode maken elektronische muziek op een innovatieve manier.

New Order

De band New Order komt voort uit Joy Division na de dood van zanger Ian Curtis. Het kwartet mixt elektronica met discoritmes. Daarmee slaan ze een brug tussen new wave en dansmuziek.

New Romantics

New Romantics is een muziekstroming met elektronische pop. Het imago oftewel de look is heel belangrijk met glamour kleding, excentriek en kleurrijk. Bands als Depeche Mode, Duran Duran en Spandau Ballet zijn voorname vertegenwoordigers van het genre.

Depeche Mode

Depeche Mode begon als synth-pop band. In de loop van de tijd kreeg de band een kunstzinnigere en donkerdere sound. De band staat bekend om de energieke live optredens en de band heeft een trouwe fanbase.

New Order versus Depeche Mode:

 New OrderDepeche Mode
Bestaat sinds1980 – 1993, 1998 – 2007, 2011 – nuVanaf 1978
StadSalford, UKBasildon, Essex, United Kingdom
GenreLichtvoetige elektronische en experimentele muziek.New Romantics met robotachtige beats. Mainstream.
Aantal studio albums815
Populairste albumTechnique (1989)Violator (1990)
Aantal singles3925
Populairste singleBlue Monday (1983) is de best verkochte 12 inch singleEnjoy The Silence (1990)
BezettingZang – gitaar – bas – keyboards – drumsZang – keyboards – gitaar – bas – drums
FrontmanDe band kun je als gezichtsloos typeren. De zanger is Bernard Summer.Dave Gahan
Teksten overKenmerkend is de minimalistische benadering met korte titels van één of twee woorden.Seksuele relaties, sociale en politieke onderwerpen.
InvloedenPost-punk, new wave en elektronische invloeden met bands als Kraftwerk, David Bowie, Wire, Giorgio MorodorSynthi-pop en new wave invloeden met inspiratie van David Bowie, Brian Eno, Kraftwerk, Roxy Music
OpmerkelijkNew Order bestaat uit leden van de legendarische postpunk band Joy Division.Een van de eerste bands die uitsluitend synthesizers gebruikt.
Optredens in NederlandConcerten op Lowlands (2022 en 2019) en Afas Live na 34 jaar afwezigheid.De band doet Nederland regelmatig aan. In mei 2023 komt DM weer langs.
Nu nog relevant?Het laatste album Music Complete is uit 2015. De band treedt nog regelmatig op.Ondanks het overlijden van toetsenist Andy Fletcher in 2022, brengt de band een nieuw album uit en gaat touren in 2023. De band heeft nog steeds een megastatus.
New Order Technique
New Order Technique
Depeche Mode Violator
Depeche Mode Violator

Link:

Link naar blog Depeche Mode album covers

Depeche Mode band website

Website New Order

New Order versus Depeche Mode is een blog van © Pieterjan Brands, januari 2023

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *