De erfenis van Chris Cornell

Eén van de mooiste rockstemmen vind ik die van Chris Cornell. Een zuivere bariton stem waarmee Chris mee uit kan halen en ook breekbaar en klein kan zingen. Deze zanger van de grungebands Soundgarden, Audioslave en Temple Of The Dog is een van de boegbeelden van de grunge generatie die in jaren ’90 populair was. Het blog de erfenis van Chris Cornell gaat over zijn dood, het persoonlijke leven, de bands waar hij in speelde, de albums en bekende songs en wie Chris heeft beinvloed.

For text in English scroll below

Chris Cornell
Chris Cornell

1. Wat was de doodsoorzaak van Chris Cornell?

Op 18 mei 2017 overleed Chris Cornell op 52-jarige leeftijd. Hij had zichzelf van het leven beroofd door zich op te hangen. Zijn dood was een schok voor de fans en de muziekindustrie. Hij werd gezien als een van de grootste rockzangers van zijn generatie.

Na een optreden in het Fox Theater in Detroit, wat achteraf zijn laatste optreden bleek, ging hij zich naar zijn hotelkamer. Het was al langer bekend dat Cornell kampte met een depressie. Zijn vrouw had hem na het concert nog gesproken en vermoedde dat het niet goed met hem ging. Ze lichtte de beveiliging in om te checken hoe het met de zanger ging. Chris werd bewusteloos in zijn hotelkamer aangetroffen door zijn bodyguard. Direct werden hulptroepen ingeschakeld, maar tevergeefs: Chris werd om half twee ‘s nachts door een dokter overleden verklaard. Zijn as is begraven in de Hollywood Forever Cemetery, naast het grafmonument van zijn vriend Johnny Ramone.

2. Van welke bands was Chris Cornell lid?

Chris Corneel was gedurende zijn carrière lid van verscheidene bands zoals Soundgarden (1984-1997, 2010-2017), Temple of the Dog (1990) en Audioslave (2001-2007)

Hij had ook een succesvolle solocarrière en bracht verschillende albums uit onder zijn eigen naam, maar werkte ook samen met andere artiesten.

3. Wat zijn de populairste nummers van Chris Cornell?

Chris Cornell was een productieve liedjesschrijver en performer, en hij had veel populaire liedjes gedurende zijn carrière. Hier zijn enkele van zijn meest bekende en geliefde nummers:

Soundgarden: Black Hole Sun, Fell on Black Days, Outshined, Spoonman, The Day I Tried to Live.

Audioslave: Like a Stone, I Am the Highway en Cochise.

Temple of the Dog: Hunger Strike

Solo: You Know My Name van de James Bond film Casino Royale.

Deze nummers tonen zijn indrukwekkende stembereik en zijn vermogen om krachtige en emotionele teksten te schrijven.

Op muzikaal gebied laat Chris Cornell zeven soloalbums na. Daarnaast maakte hij nog eens zes albums met Soundgarden, vier met Audioslave en één met Temple of the Dog. Verder werd hij bijna 30 jaar lang genomineerd voor Grammy’s, waarvan hij er twee mocht opstrijken: Best Metal Performance voor Spoonman en Best Hard Rock Performance voor Black Hole Sun. Ook had Cornell een indrukwekkende festivalcarrière met onder andere shows op Lowlands, Pukkelpop, Rock am Ring, Reading Festival, Roskilde, SXSW en Pinkpop.

4. Wat was het vocale bereik van Chris Cornell?

Chris Cornell stond bekend om zijn krachtige en veelzijdige stem, en hij had een stembereik van vier octaven. Zijn bereik reikte van een bariton van G2 tot een sopraan van C6, een zeldzaam bereik voor een mannelijke zanger. Zijn vermogen om naadloos te schakelen tussen zijn borststem en zijn hoofdstem stelde hem in staat een onderscheidend geluid te bereiken dat zeer gerespecteerd werd in de muziekindustrie.

5. Wat zijn de invloeden van Chris Cornell?

Chris Cornell werd gedurende zijn carrière beïnvloed door verschillende muzikanten en genres. Enkele van zijn grootste invloeden zijn:

Led Zeppelin – The Beatles – The Doors – Stevie Wonder – Black Sabbath – Jimi Hendrix – David Bowie – The Stooges – Elvis Presley – Janis Joplin.

Deze artiesten en bands hadden allemaal een grote invloed op zijn muziek en stijl, en hij haalde ze vaak aan als inspiratie voor zijn werk.

6. Wat was Chris Cornell waard?

Bij zijn dood werd de nettowaarde van Chris Cornell geschat op ongeveer 60 miljoen dollar. Zijn succes als muzikant, zowel als lid van bands als Soundgarden, Audioslave en Temple of the Dog, als soloartiest, droeg bij aan zijn rijkdom. Hij had ook acteerrollen in films als Singles en The Avengers, en hij was betrokken bij verschillende zakelijke ondernemingen, waaronder een muzieklabel en een restaurant.

7. Hoe was het persoonlijke leven van Chris Cornell?

Het persoonlijke leven van Chris Cornell werd gekenmerkt door zowel succes als strijd. Hij was twee keer getrouwd, eerst met Susan Silver in 1990, en daarna met Vicky Karayiannis in 2004. Hij kreeg drie kinderen, een dochter met Silver, en een dochter en zoon met Karayiannis.

Cornell worstelde zijn hele leven met verslaving en depressie, en hij was open over zijn ervaringen met deze problemen in interviews en zijn muziek. Hij raakte ook betrokken bij filantropie en activisme en steunde zaken als goede doelen voor kinderen, herstel van verslaving en bestrijding van dakloosheid.

Ondanks zijn moeilijkheden werd Chris Cornell alom beschouwd als een getalenteerd en gepassioneerd muzikant, en hij werd gerespecteerd en geliefd door zijn fans en collega’s.

8. Met welke muzikanten heeft Chris Cornell samengewerkt?

Chris Cornell had gedurende zijn carrière veel nauwe relaties met andere muzikanten. Hij werkte samen met een aantal artiesten, en werd zeer gerespecteerd en bewonderd door zijn collega’s in de muziekindustrie. Enkele opmerkelijke vriendschappen en samenwerkingen zijn:

Eddie Vedder – Cornell en Vedder waren hechte vrienden en werkten samen. Cornell was de oprichter van Temple of the Dog, waaraan ook Vedder deelnam, en de twee werkten samen aan verschillende andere projecten.

Tom Morello – Cornellen Morello speelden samen in de band Audioslave, en bleven na het uiteenvallen van de band goede vrienden. Morello heeft vol lof gesproken over Cornell’s talent en zijn toewijding aan zijn vak.

Soundgarden – Cornell was een van de oprichters van Soundgarden, en hij bleef zijn hele leven close met zijn bandleden. Ze herenigden zich in 2010 en bleven samen spelen tot Cornell overleed.

Chester Bennington – Cornell en Bennington waren goede vrienden, en Cornell was de peetvader van één van Benningtons kinderen. Na de dood van Cornell trad Bennington op bij zijn begrafenis, en stierf later zelf door zelfmoord enkele maanden later.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele vriendschappen en samenwerkingsverbanden die Chris Cornell tijdens zijn carrière had.

9. Wat deed Chris Cornell buiten de muziek?

Buiten de muziek was Chris Cornell een volleerd schilder en had hij in 2016 zijn eigen kunsttentoonstelling. Hij was ook een gepubliceerd auteur, die een boek met zijn eigen teksten uitbracht genaamd “Lyrics: 2010-2015.”

In termen van filantropie, Cornell en zijn vrouw begonnen de Chris en Vicky Cornell Foundation, die gericht is op de bescherming van kwetsbare kinderen die geconfronteerd worden met dakloosheid, armoede, misbruik of verwaarlozing. Hij steunde ook goede doelen zoals de Childhaven en de Road Recovery organisaties, die kinderen en jonge volwassenen met verslaving en andere problemen helpen.

Verder was Cornell een uitgesproken voorstander van milieuzaken en steunde hij verschillende milieuorganisaties, waaronder het Gulf Restoration Network en WildAid.

10. Wat was de invloed van Chris Cornell op de muziekindustrie

Chris Cornell had een grote invloed op de muziekindustrie en liet een opmerkelijke erfenis achter. Als leadzanger en songwriter van de bands Soundgarden, Temple of the Dog en Audioslave speelde hij een cruciale rol in het vormgeven van het geluid van grunge en alternatieve rock in de jaren negentig en begin jaren 2000.

Cornells kenmerkende en krachtige stem, gecombineerd met zijn vaardigheden als songschrijver, hielpen hem een oeuvre te creëren dat zowel emotioneel rauw als muzikaal vernieuwend was. Hij stond bekend om zijn introspectieve teksten en zijn vermogen om stevige rocksongs te voorzien van melodieuze hooks en memorabele refreinen.

De zanger werd ook gerespecteerd door zijn collega’s in de industrie en werkte samen met vele opmerkelijke muzikanten, waaronder leden van Pearl Jam, Alice in Chains en Rage Against the Machine.

Na zijn overlijden werd Cornell’s invloed op de muziekindustrie algemeen erkend, met talrijke muzikanten en fans die hem en zijn bijdragen aan het genre eerden. Hij blijft een geliefd en invloedrijk figuur in de wereld van de rockmuziek, en zijn muziek blijft nieuwe generaties fans en muzikanten inspireren.

11. Wie beinvloed Chris Cornell?

De invloed van Chris Cornell is te horen in het werk van veel hedendaagse artiesten en bands, vooral die in de genres rock en alternatieve rock. Enkele opmerkelijke muzikanten die Cornell als invloed hebben genoemd zijn:

Eddie Vedder – leadzanger van Pearl Jam en goede vriend van Cornell. Chester Bennington – late leadzanger van Linkin Park en goede vriend van Cornell. Corey Taylor – leadzanger van Slipknot en Stone Sour. Myles Kennedy – leadzanger van Alter Bridge en Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators. Brent Smith – leadzanger van Shinedown. Brandon Boyd – leadzanger van Incubus. Aaron Lewis – leadzanger van Staind. William DuVall – leadzanger van Alice in Chains.

Deze muzikanten hebben gesproken over hoe Cornell’s muziek en zangstijl hun eigen werk hebben beïnvloed, en ze brengen vaak een eerbetoon aan hem tijdens hun live optredens of op sociale media. Cornells impact op de muziekindustrie en zijn nalatenschap blijven nieuwe generaties artiesten inspireren.

Links:

Website Chris Cornell

Eddie Vedder met Into The Wild is een unieke soundtrack

De erfenis van Chris Cornell is een blog van © Pieterjan Brands, april 2023

Vind je dit blog interessant, dan is de kans groot dat je nog meer uit mijn nieuwsbrief haalt. Laat een reactie achter onder dit blog. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet verkocht voor reclame doeleinden.

The legacy of Chris Cornell

I think one of the most beautiful rock voices is that of Chris Cornell. A pure baritone voice with which Chris can strike out and also sing fragile and small. This singer of grunge bands Soundgarden, Audioslave and Temple Of The Dog is one of the figureheads of the grunge generation that was popular in the 1990s. The blog about the legacy of Chris Cornell is about his death, personal life, the bands he played in, the albums and famous songs and who influenced Chris.

1. What was Chris Cornell’s cause of death?

On May 18, 2017, Chris Cornell died in Detroit at the age of 52. He had taken his life by hanging himself.

After a performance at the Fox Theater in Detroit, which later turned out to be his last performance, he committed suicide in his hotel room. It had long been known that Cornell was struggling with depression. His wife had spoken to him after the concert and suspected that he was not doing well. She notified security to check on how the singer was doing. Chris was found unconscious in his hotel room by his bodyguard. Help was immediately called in, but in vain: Chris was declared deceased by a doctor at 1:30 in the morning. His ashes were buried in the Hollywood Forever Cemetery, next to the grave monument of his friend Johnny Ramone.

2. What bands was Chris Cornell a member of?

Chris Cornell was a member of several bands throughout his career, including:

Soundgarden (1984-1997, 2010-2017), Temple of the Dog (1990) en Audioslave (2001-2007).

He also had a successful solo career, releasing several albums under his name, as well as collaborating with other artists.

3. What were some of Chris Cornell’s most popular songs?

Chris Cornell was a prolific songwriter and performer, and he had many popular songs throughout his career. Here are some of his most well-known and beloved songs:

Soundgarden: Black Hole Sun, Fell on Black Days, Outshined, Spoonman, The Day I Tried to Live.

Audioslave: Like a Stone, I Am the Highway en Cochise.

Temple of the Dog: Hunger Strike

Solo: You Know My Name van de James Bond film Casino Royale.

These songs showcase his impressive vocal range and his ability to write powerful and emotive lyrics.

Musically, Chris Cornell leaves behind seven solo albums. He also made another six albums with Soundgarden, four with Audioslave and one with Temple of the Dog. Furthermore, he was nominated for Grammys for almost 30 years, two of which he got to pick up: Best Metal Performance for Spoonman and Best Hard Rock Performance for Black Hole Sun. Cornell also had an impressive festival career that included shows at Lowlands, Pukkelpop, Rock am Ring, Reading Festival, Roskilde, SXSW and Pinkpop.

4. What was Chris Cornell’s vocal range?

Chris Cornell was known for his powerful and versatile voice, and he had a vocal range of four octaves. His range spanned from a baritone low of G2 to a soprano high of C6, which is a rare range for a male singer. His ability to seamlessly switch between his chest voice and his head voice allowed him to achieve a distinctive sound that was highly respected in the music industry.

5. What were some of Chris Cornell’s influences?

Chris Cornell was influenced by a variety of musicians and genres throughout his career. Some of his biggest influences include:

Led Zeppelin – The Beatles – The Doors – Stevie Wonder – Black Sabbath – Jimi Hendrix – David Bowie – The Stooges – Elvis Presley – Janis Joplin

These artists and bands all had a significant impact on his music and style, and he often cited them as inspirations for his work.

6. What was Chris Cornell’s net worth?

At the time of his death, Chris Cornell’s net worth was estimated to be around $60 million. His success as a musician, both as a member of bands like Soundgarden, Audioslave, and Temple of the Dog, as well as a solo artist, contributed to his wealth. He also had acting roles in films such as Singles and The Avengers, and he was involved in several business ventures, including a music label and a restaurant.

7. What was Chris Cornell’s personal life like?

Chris Cornell’s personal life was marked by both success and struggle. He was married twice, first to Susan Silver in 1990, and then to Vicky Karayiannis in 2004. He had three children, a daughter with Silver, and a daughter and son with Karayiannis.

Cornell struggled with addiction and depression throughout his life, and he was open about his experiences with these issues in interviews and his music. He also became involved in philanthropy and activism, supporting causes such as children’s charities, addiction recovery, and fighting homelessness.

Despite his struggles, Chris Cornell was widely regarded as a talented and passionate musician, and he was respected and loved by his fans and peers alike.

8. What was Chris Cornell’s relationship with other musicians like?

Chris Cornell had many close relationships with other musicians throughout his career. He collaborated with several artists, and was highly respected and admired by his peers in the music industry. Some notable friendships and collaborations include:

Eddie Vedder – Cornell and Vedder were close friends and collaborators. Cornell was the founder of Temple of the Dog, which also featured Eddie Vedder, and the two went on to collaborate on several other projects together.

Tom Morello – Cornell and Morello played together in the band Audioslave, and remained close friends after the band disbanded. Morello has spoken highly of Cornell’s talent and his dedication to his craft.

Soundgarden – Cornell was a founding member of Soundgarden, and he remained close with his bandmates throughout his life. They reunited in 2010 and continued to play together until Cornell’s death.

Chester Bennington – Cornell and Bennington were close friends, and Cornell was the godfather of one of Bennington‘s children. After Cornell’s death, Bennington performed at his funeral, and later died by suicide just a few months later.

These are just a few examples of the many friendships and collaborations that Chris Cornell had throughout his career.

9. What did Chris Cornell do outside of music?

Outside of music, Chris Cornell was an accomplished painter and had his art exhibition in 2016. He was also a published author, having released a book of his lyrics called “Lyrics: 2010-2015.”

In terms of philanthropy, Cornell and his wife started the Chris and Vicky Cornell Foundation, which aimed to protect vulnerable children facing homelessness, poverty, abuse, or neglect. He also supported charities such as the Childhaven and the Road Recovery organizations, which help children and young adults with addiction and other issues.

Furthermore, Cornell was a vocal advocate for environmental causes, and he supported several environmental organizations, including the Gulf Restoration Network and WildAid.

10. What is Chris Cornell’s legacy in the music industry?

Chris Cornell had a significant impact on the music industry and left behind a remarkable legacy. As the lead vocalist and songwriter for the bands Soundgarden, Temple of the Dog, and Audioslave, he played a crucial role in shaping the sound of grunge and alternative rock in the 1990s and early 2000s.

Cornell’s distinctive and powerful voice, combined with his songwriting skills, helped him create a body of work that was both emotionally raw and musically innovative. He was known for his introspective lyrics and his ability to infuse heavy rock songs with melodic hooks and memorable choruses.

Cornell was also respected by his peers in the industry and collaborated with many notable musicians, including members of Pearl Jam, Alice in Chains, and Rage Against the Machine.

After his passing, Cornell’s influence on the music industry was widely recognized, with numerous musicians and fans paying tribute to him and his contributions to the genre. He remains a beloved and influential figure in the world of rock music, and his music continues to inspire new generations of fans and musicians.

11. Who has been influenced by Chris Cornell?

Chris Cornell’s influence can be heard in the work of many contemporary artists and bands, particularly those in the rock and alternative rock genres. Some notable musicians who have cited Cornell as an influence include:

Eddie Vedder – lead vocalist of Pearl Jam and close friend of Cornell. Chester Bennington – late lead vocalist of Linkin Park and close friend of Cornell. Corey Taylor – lead vocalist of Slipknot and Stone Sour. Myles Kennedy – lead vocalist of Alter Bridge and Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators. Brent Smith – lead vocalist of Shinedown. Brandon Boyd – lead vocalist of Incubus. Aaron Lewis – lead vocalist of Staind. William DuVall – lead vocalist of Alice in Chains.

These musicians have spoken about how Cornell’s music and vocal style have influenced their work, and they often pay tribute to him in their live performances or on social media. Cornell’s impact on the music industry and his legacy continue to inspire new generations of artists.

Links:

Website Chris Cornell

Eddie Vedder with Into The Wild is a unique soundtrack

The legacy of Chris Cornell is a blog by © Pieterjan Brands, april 2023